Het zelfstandig mkb draagt vooral bij aan de handel als toeleverancier voor Nederlandse exporteurs. Het grootbedrijf richt zich meer op de rol van eindleverancier, oftewel exporteur. Dat meldt CBS op basis van recent onderzoek naar structuurgegevens over de rol van het zelfstandig mkb binnen de handel.
Bijna de helft van de Nederlandse exportverdiensten wordt door het zelfstandig mkb verdiend. In 2012, het jaar dat als uitgangspunt voor het onderzoek gold, droeg het zelfstandig mkb voor 73 miljard euro bij aan de Nederlandse exportverdiensten. Dat komt neer op een percentage van 46.
Indirecte bijdrage
Het zelfstandig mkb is met name indirect belangrijk in de exportwaardeketen. Mkb-bedrijven zijn goed voor een bijdrage van 38 miljard euro aan de exportverdiensten. Anders gezegd: 55 procent van alle indirecte verdiensten dankzij de export komt van deze bedrijven.
Bij die indirecte bijdrage kun je bijvoorbeeld denken aan een boer die melk aan de voedingsmiddelenindustrie verkoopt om er babymelkpoeder van te maken voor de export. Maar het kan ook gaan om een accountant die diensten levert aan een exporteur, of zelfs een schoonmaakbedrijf dat ingehuurd wordt om een fabriekshal schoon te maken.
Het grootbedrijf verdiende in 2012 zo’n 86 miljard euro dankzij de export van goederen en diensten, goed voor 54 procent van het totaal. Het grootbedrijf verdient relatief meer als eindleverancier van goederen en diensten. Deze bedrijven zijn dus vaak de exporteurs.
Belang export binnen de economie
Ongeveer een derde van het bruto binnenlands product wordt aan de export van goederen en diensten verdiend. Dat aandeel in de economie is al jaren stabiel. In 2015 verdiende Nederland ongeveer 214 miljard euro aan de export.
Nederland telde in dat jaar 1,6 miljoen bedrijven. Zo’n 99 procent daarvan behoort tot het zelfstandig midden- en kleinbedrijf. Een kleine 6 procent van die bedrijven verdiende in 2015 geld door zelf goederen en/of diensten te exporteren
Bron: CBS