De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2018 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 230 duizend euro per woning, 6,5 procent meer dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In Amsterdam groeide de gemiddelde woningwaarde met ruim 17 procent. De gemiddelde WOZ-waarde steeg daar van 290 duizend euro per woning in 2017 naar 340 duizend euro in 2018. In vijf jaar tijd steeg de gemiddelde woningwaarde in Amsterdam zelfs met bijna 48 procent. In het afgelopen jaar nam de gemiddelde woningwaarde ook fors toe in buurgemeenten van Amsterdam zoals Amstelveen (15,5 procent) en Ouder-Amstel (ruim 14 procent). In Haarlem (ruim 14 procent) en in Utrecht (11,5 procent) steeg de WOZ-waarde eveneens sterk.
In Zeeland stijgt de waarde het minst
De stijging van de gemiddelde WOZ-waarde was in Zeeland het kleinst, maar toch nog ruim 2 procent tot 194 duizend euro. In Noord-Holland steeg de gemiddelde woningwaarde het meest met ruim 11 procent naar 288 duizend euro. Dit is tevens de hoogste gemiddelde waarde van alle provincies. Ook in de provincie Utrecht lag de toename met bijna 9 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. In de provincie Groningen is de gemiddelde woningwaarde met 165 duizend euro het laagst.
WOZ-waarde volgt huizenprijs
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al wat langer, terwijl de WOZ-waarde na 2015 een stijging laat zien.
Naast het effect van de taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen in de woningvoorraad meegenomen; ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.
Bron: CBS