Minder huizen kunnen bouwen, minder woningen kunnen verduurzamen en huren minder betaalbaar kunnen houden dreigt voor woningcorporaties. Aanleiding is de maatregel tegen belastingontwijking die het kabinet wil nemen. ‘Niemand betaalt graag belasting, maar de dupe worden van een belasting die een heel ander doel moet dienen is wel heel zuur’, schrijft Aedes-voorzitter Norder aan de Tweede Kamerleden die op 17 mei 2018 debatteren over fiscale zaken waaronder deze maatregel.

Onderdeel van het overleg is de aanpak van belastingontwijking, waaronder ook de invoering van de Europese ATAD-richtlijn valt. Staatssecretaris Snel van Financiën schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland kiest voor een invulling die aanzienlijk verder gaat dan Europa voorschrijft. Wat Aedes betreft met verstrekkende gevolgen voor de corporatiesector.

 

Deze maatregel is gericht tegen grote bedrijven die geld elders wegzetten om minder belasting te betalen. Woningcorporaties kunnen helemaal geen geld wegsluizen, omdat ze alleen in Nederland werkzaam zijn. Bovendien hebben ze geen winstdoelstelling. Het lijkt erop dat dit kabinet een Europese maatregel misbruikt voor de dekking van de kosten van de afschaffing van de dividendbelasting. ‘Op deze manier betalen de laagste inkomens voor het vestigingsklimaat van een handjevol multinationals: dat is toch niet uit te leggen’, schrijft Norder aan de Kamerleden.

 

Aedes heeft grote vraagtekens bij de doelmatigheid van een maatregel als meer dan een derde neerslaat bij sectoren waar de maatregel niet voor bedoeld is. Want niet alleen corporaties zijn het slachtoffer, ook de infrastructuur. In België en Frankrijk krijgen corporaties vrijstelling van de ATAD, binnen de Europese regels is dat mogelijk. Het kabinet Rutte kiest hier vooralsnog niet voor.

Bron: Aedes