De betaalbaarheid van wonen staat stevig onder druk. Sommige mensen krijgen extra huurverhogingen voor hun kiezen, en de prijsstijging van koopwoningen overtreft inmiddels veruit de gemiddelde inkomensstijging.
Het Nibud wordt door tal van partijen gezien als dé onafhankelijke expert op het gebied van betaalbaarheid voor huishoudens. Dit jaar zijn we op tal van manieren betrokken geweest om de betaalbaarheid van wonen te verbeteren:
- Zo hebben we voor 11 woningcorporaties een uitgebreide analyse gemaakt welke huren voor welke bewoners betaalbaar zijn.
- 16 woningcorporaties hebben een Nibud-tool op hun website die aangeeft of de huur van een bepaalde woning voor een woningzoekende op te brengen is.
- We hebben ruim 100 medewerkers van woningcorporaties getraind op het gebied van betaalbaarheid.
- Het Nibud heeft aan het Ministerie van BZK advies gegeven over de inkomensnormen voor hypotheken. Criteria bij het opstellen van de normen is dat ze leiden tot veilige en verantwoorde hypotheekverstrekking, dat de methode eenvoudig hanteerbaar is voor hypotheekverstrekkers en dat grote schokken worden vermeden.
- Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft op basis van Nibud-cijfers een uitgebreide studie gedaan naar de betaalbaarheidsrisico’s
- Vooral voor gezinnen met middeninkomens signaleren we problemen: er zijn te weinig betaalbare passende woningen voor deze groep, wat de prijzen opdrijft en de toch al beperkte ruimte in het budget volledig opslorpt. Dit hebben we bij een aantal gelegenheden naar voren gebracht.
- Studenten van Harvard Universiteit en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben voor ons een programma ontwikkeld om het sparen van jongeren voor de eerste woning te vergroten.
Zo hopen we eraan bij te dragen dat mensen aan de ene kant een bewuste keus maken over hun woonlasten. Aan de andere kant hebben mensen soms weinig keus. In dat geval is het belangrijk dat de kosten voor wonen niet te groot worden in de budgetten van huishoudens, en dat er ruimte blijft om het geld aan andere (wellicht leukere…) dingen te besteden.
Daar gaan we in 2017 zeker mee verder!
Bron: Nibud