Op maandag 28 januari 2019 organiseerde de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een online webinar over schulden. Vooraf werden mensen die zelf te maken hebben met schulden opgeroepen om hun ervaringen te delen. Het webinar was een groot succes, zegt de organiserende commissie.
Bijna één op de vijf Nederlandse huishoudens heeft te maken met schulden. Zij staan rood of hebben een hoge creditcardschuld. Dat kan voor grote problemen zorgen: de stapel met boetes wordt steeds hoger, net als de schuldenberg van mensen. De Kamerleden willen hier graag iets aan doen. Daarom verdiepen zij zich met elkaar in het onderwerp schulden.
Tweehonderd ervaringsdeskundigen
Hoe komen mensen in de schulden? Wanneer zoeken mensen hulp? Hoe voorkomen we dat mensen in de schulden terechtkomen? Tweehonderd ervaringsdeskundigen beantwoordden deze vragen tijdens een online webinar. Onder leiding van commissievoorzitter Michel Rog ging het publiek online in gesprek met ervaringsdeskundigen Eline Schievink, Fred Dijk en schuldhulpverlener Liselotte Maas in de studio. Het is de eerste keer dat de Tweede Kamer op deze manier een grotere groep mensen vraagt om hun ervaringen te delen over een onderwerp.
Commissievoorzitter Michel Rog is erg enthousiast over deze opzet: “Ik heb van de online deelnemers goede feedback gekregen. Zij waren blij dat ze hun verhaal met ons konden delen. Mensen in de schulden hebben nu een gezicht gekregen.” De mensen thuis waren ook erg betrokken: er waren méér dan 750 reacties. “De commissieleden hebben waardevolle informatie gekregen die zij goed kunnen gebruiken als voorbereiding op toekomstige debatten over dit thema”, aldus de commissievoorzitter.
Thema schulden belangrijk voor de commissie SZW
De commissie SZW besteedt met een speciaal programma extra aandacht aan het thema schulden. Het doel is om de kennispositie van de Tweede Kamer op dit punt te versterken. Zo wordt er gekeken naar manieren om schuldproblemen te voorkomen, en de rol van verschillende organisaties binnen de rijksoverheid en gemeenten. Begin januari bezocht de commissie daarom het Verenigd Koninkrijk en Zweden om te leren van hun aanpak.
Terugkijken
Klik om het webinar terug te kijken. Om terug te kijken, is het noodzakelijk dat u uw gegevens invult. Ook kunt u de komende tijd nog uw reactie voor de commissie achterlaten.