Minstens de helft van de mensen die hun zorgpremie niet hebben betaald, blijken notoire wanbetalers. Het gaat naar schatting om 150.000 mensen. Dat blijkt uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en de vier grote ziektekostenverzekeraars in Nederland.
Momenteel wordt de zorgpremie van 49.000 wanbetalers door het CVZ geïnd bij werkgever, pensioenfonds of uitkeringsinstantie. Voorlopig betreft het alleen de wanbetalers van CZ en een aantal kleine verzekeraars. Het loopt de komende maanden snel op als de wanbetalers van Uvit, Menzis en Achmea worden toegevoegd. Mensen met een betalingsachterstand van tenminste zes maanden komen uiteindelijk bij het CVZ terecht.
Ze betalen 30 procent meer dan de gemiddelde premie.
Uvit uit Arnhem heeft recent 35.892 wanbetalers overgedragen aan het CVZ; 22.000 klanten met een betalingsachterstand kozen alsnog eieren voor hun geld.
Menzis uit Wageningen schrijft deze week 46.000 klanten met een betalingsachterstand aan. Van hen heeft Menzis nog 90 miljoen euro tegoed. "Per wanbetaler is dat gemiddeld 1900 euro. De gemiddelde betalingsachterstand bedraagt anderhalf jaar", aldus de woordvoerder. Menzis verwacht niet dat veel klanten alsnog over de brug komen. "Dat hoopten we ook bij Azivo, een van onze merken. Daar betaalde minder dan tien procent alsnog. Dat was een forse tegenvaller", zegt de woordvoerder.
Van de 44.000 wanbetalers bij CZ hebben er volgens het bedrijf 30.000 sinds de invoering van de basisverzekering in 2006 nooit premie betaald. Achmea schrijft binnenkort 76.000 klanten met een betalingsachterstand van meer dan vijf maanden aan. Van hen hebben 15.000 nooit één cent betaald. In september telde Nederland 304.000 wanbetalers en 152.000 onverzekerden, aldus het CBS.
Bron: amweb.nl