De kleineondernemersregeling is per 1 januari 2020 flink veranderd. Voorheen profiteerde je als ondernemer van een belastingvermindering. Tegenwoordig is die vervangen door een btw-vrijstelling. Daarmee kan je een hoop administratief werk besparen. Maar er zijn ook nadelen.

De regels

De kleine ondernemersregeling is in het leven geroepen om kleine ondernemers een financieel steuntje in de rug te geven. Binnen de oude kleine ondernemersregeling was het mogelijk om een korting op de btw te krijgen bij de jaarlijkse aangifte van inkomstenbelasting. Die korting is nu vervangen door een btw-vrijstelling.

Je komt in aanmerking voor de nieuwe kleine ondernemersregeling als je:

  • Als ondernemer btw plichtig bent
  • Als ondernemer in Nederland gevestigd bent
  • Jouw omzet niet meer dan 20.000€ per jaar is

Verder is het belangrijk om te weten dat deelname aan de kleine ondernemersregeling vrijwillig is en voor minimaal drie jaar geldt. Zodra jouw omzet in één kalenderjaar hoger is dan €20.000 vervalt de de regeling en ben je drie jaar lang uitgesloten van nieuwe deelname. Aanmelding voor de regeling moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van een aangiftetijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Wil je bijvoorbeeld meedoen vanaf 1 april 2020, dan moet jouw aanmelding uiterlijk 3 maart 2020 ontvangen zijn door de Belastingdienst.

Nieuwe KOR voordelen

Voordelen van de kleine ondernemersregeling zijn sinds 2020 dat je door de btw-vrijstelling ook ontheven wordt van de administratieve plichten. Omdat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen, hoef je deze ook niet te factureren of terug te vragen. Verder kan je flinke kosten besparen. Heb jij de afgelopen jaren btw moeten betalen? Dan is de kans groot dat jij die kosten binnen de nieuwe regeling bespaart.

Nieuwe KOR nadelen

Er zijn ook potentiële nadelen aan de kleine ondernemersregeling vanaf 2020. Je kunt namelijk geen btw meer terugvragen als je meedoet aan deze regeling. In sommige gevallen krijg je meer btw terug dan dat je hebt af moeten staan. In dat geval is de nieuwe regeling waarschijnlijk minder interessant voor jou omdat je daardoor geld misloopt.

Eigen keuze

Je kan dan ook zelf kiezen of je meedoet of niet. Cruciaal in deze keuze is een goede schatting van de omzet. Hiervoor biedt De Belastingdienst een handig hulpmiddel. Daarin leggen zij uit welke omzet meetelt voor de KOR.

Om het allemaal wat overzichtelijker te maken is hier een klein voorbeeld:

Theo heeft een massagesalon en betaalt jaarlijks btw. Zijn klanten zijn particulieren en kunnen dus geen btw aftrekken. De omzet die hij maakt bedraagt 12.000 euro. Daarover draagt hij 9% btw, dus 1080 euro af. Tegelijkertijd heeft hij voor 1200 euro aan spullen ingekocht. Van dat bedrag was 21% voor de btw, oftewel 252 euro.

Per saldo betaalt Theo dus 828 euro btw. Door deel te nemen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling krijgt hij een btw-vrijstelling en kan hij die 828 euro houden.

Niet te snel besluiten

Verschillende blogs waarschuwen ervoor om niet te snel een beslissing te nemen. Zo wordt aangeraden om naast een goede schatting van de omzet, ook een goede analyse van de verwachte kosten te maken. Ook wordt aangeraden om alert te zijn op de invloed van andere regelingen zoals bijvoorbeeld de herziening van btw.

Kijk er dus rustig naar en analyseer grondig of de nieuwe regeling jou iets op kan leveren of juist kost.

Gunstig

Wilt u de kleine ondernemersregeling aanvragen? Dat kan door middel van dit aanmeldformulier.)

Bron: Dyme (blog)