‘Op Brexit day ben je te laat.’ VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer maakt zich zorgen of bedrijven die met het Verenigd Koninkrijk handelen, voldoende bezig zijn met de Brexit. Dat liet hij merken tijden de speciale Brexitbijeenkomst die de bedrijfslevenorganisatie hield. De bijeenkomst was georganiseerd in samenwerking met MKB-Nederland, landbouworganisatie LTO en het ministerie van LNV.
Mondjesmaat beweging
‘Een harde Brexit kan Nederland ruim 4 procent economische groei kosten tot 2030’, hield De Boer zijn gehoor van 300 ondernemers voor. ‘Zelfs in gunstiger scenario’s zijn er aanzienlijke kosten door extra procedures en handelingen. Wij weten dat 35.000 bedrijven nu zaken doen met het VK, maar geen enkele ervaring hebben buiten de EU. Die groep bedrijven komt nog maar mondjesmaat in beweging. Die moeten we in de actie stand krijgen. Op Brexit day ben je namelijk te laat en sta je achteraan de rij bij de douane.’ De Britten verlaten de EU op 29 maart volgend jaar.
Nederlandse ‘chips’ bij ‘fish’
Zo’n 10 procent van de Nederlandse agrarische export gaat naar het Verenigd Koninkrijk (VK) en Nederland is daarmee de grootse agro-exporteur naar het land. Ieder jaar gaat er alleen al voor zo’n 2 miljard euro aan groenten en fruit naar de overkant van het Kanaal en bijvoorbeeld één op de vier zakken van onze ‘exportfrites’ komt in de beroemde Britse fish and chips terecht. Vanwege deze grote handelsstromen kunnen de verschillende Brexit-scenario’s de Nederlandse agrarische export flink in de war schoppen, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.
Advies van Brexit-experts
Behalve ondernemers uit allerlei agrarische sectoren, waren er op de bijeenkomst ook experts van onder andere douane, de NVWA, Rabobank en keuringsdiensten om advies te geven aan ondernemers.
Bron: VNO-NCW