De negatieve effecten van de dividendbelasting op het vestigingsklimaat en het aantrekken van nieuwe hoofdkantoren zijn al meer dan tien jaar onderwerp van debat. Dat zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, naar aanleiding van het debat over de dividendbelasting in de regeringsverklaring. ‘Bedrijven uit de hele wereld zoeken een vestigingsplaats, of ze nu uit China, India, Japan of de VS komen. De concurrentie neemt toe en Nederland moet zijn vestigingsklimaat continu blijven verbeteren voor de welvaart.’

Dividendbelasting maakt Nederland kwetsbaar

De Brexit maakt het thema van de dividendbelasting extra urgent. ‘Dat is reden voor VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland geweest om dit in de formatie opnieuw naar voren te brengen. Er wordt vanuit het VK en de VS een hevige strijd gevoerd om bedrijven. En op het punt van de dividendbelasting is Nederland extra kwetsbaar, aangezien bijvoorbeeld het VK deze belasting niet kent en de VS zijn vennootschapsbelasting drastisch verlaagt. Met de maatregel wordt bovendien het risico op vijandige overnames van succesvolle Nederlandse bedrijven kleiner’, aldus De Boer.

Internationale strijd om bedrijven

Volgens De Boer zorgt het kabinet met maatregelen als het verlagen van de vennootschapsbelasting en het afschaffen van de dividendbelasting dat Nederland kan blijven concurreren in de internationale strijd om bedrijven. ‘Het regeerakkoord zorgt zo niet alleen voor het behoud van belangrijke spelers maar het zal ook leiden tot nieuwe internationale bedrijven die hier naartoe komen. Juist internationaal georiënteerde bedrijven zorgen voor 2 miljoen goede banen, 65 procent van de omzet en dragen bovengemiddeld bij aan onze welvaart. Daar profiteert iedereen van. Zo blijven we economisch sterk met werk voor iedereen, nu en voor toekomstige generaties’, stelt De Boer.

Bron: VNO-NCW