Vereniging Eigen Huis pleit voor langere termijn om restschuld betaalbaar te maken.
Huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgesloten bij een verzekeraar krijgen weinig hulp als zij hun huis met verlies verkopen. Geen enkele verzekeraar die nu hypotheken verkoopt helpt klanten met een NHG-hypotheek en een restschuld, ook al heeft NHG daarvoor al sinds februari een speciale regeling.
Door de afwerende houding tegenover het financieren van restschulden stranden de verhuisplannen van veel huiseigenaren al vroegtijdig. Dat is frustrerend voor hen en slecht voor het herstel van de woningmarkt. Vandaag publiceert Vereniging Eigen Huis een overzicht van bestaande regelingen voor restschulden bij banken, verzekeraars en overige geldverstrekkers.
De vereniging roept alle verzekeraars en andere geldverstrekkers op om snel met adequate regelingen voor restschuldfinanciering te komen. Daarnaast vraagt de vereniging aan de politiek om de termijn voor renteaftrek te niet te beperken tot 10 jaar maar de looptijd van de oorspronkelijke hypotheek te respecteren.
Extra lening niet gewild, wel nodig
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 3.100 leden blijkt dat een derde bij een verhuizing de restschuld mee zou willen financieren in de nieuwe hypotheek. Een derde twijfelt daarover en de rest wil geen extra hypotheek om de restschuld op het oude huis af te betalen. Daarvoor gebruiken zij liever spaargeld. Een klein deel sluit liever een lening af binnen de eigen familie.
Van de respondenten blijkt 75 procent wel op de hoogte te zijn van het bestaan van restschuldfinanciering, maar op de websites van banken en verzekeraars vinden zij hierover nauwelijks concrete informatie. Praktijksituaties of rekenvoorbeelden van extra maandlasten ontbreken overal.
Bij ABN AMRO wordt de mogelijkheid van restschuldfinanciering niet eens vermeld, hoewel zo’n regeling bij deze bank wel bestaat. Banken, verzekeraars en andere geldverstrekkers moeten hun voorlichting en informatie over restschuldfinanciering daarom op korte termijn flink verbeteren, vindt Vereniging Eigen Huis.
Hoge kosten schrikken huiseigenaren af
Huiseigenaren schrikken vaak van de hoge extra lasten van restschuldfinanciering. Dat komt omdat er naast rente ook maandelijks moet worden afgelost. Een huiseigenaar die een restschuld van 25.000 euro in 10 jaar met rente moet aflossen betaalt hiervoor iedere maand ruim 250 euro bruto aan extra hypotheeklasten. Als het inkomen hiervoor onvoldoende is, kan een restschuld niet worden meegefinancierd in een nieuwe hypotheek.
Verlengde aflossings- en aftrektermijn maakt restschuld betaalbaarder
Vereniging Eigen Huis pleit voor verandering van de periode van 10 jaar waarover de rente over een restschuld aftrekbaar is en meestal ook moet worden afgelost. De vereniging wil dat die periode van renteaftrek gelijk wordt aan de resterende looptijd van de oorspronkelijke hypotheek. Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: “In de situatie dat iemand niet verhuist is de virtuele restschuld gedurende de hele looptijd van de hypotheek aftrekbaar. Maar als hij wel verhuist heeft hij voor het restschuldgedeelte slecht 10 jaar recht op renteaftrek. Dat is financieel zeer nadelig omdat het de maandlasten van de nieuwe hypotheek fors opdrijft. Voor iemand met een hypotheek die nog 20 jaar loopt is het verschil tussen 10 en 20 jaar renteaftrek bij een restschuld van 25.000 euro ruim 100 euro bruto per maand”.
Momenteel staat de hypotheek van ruim 1 miljoen huiseigenaren onder water waardoor ze bij verkoop van hun huis te maken krijgen met een restschuld. Gemiddeld bedraagt die restschuld na verkoop van de oude woning ongeveer 35.000 euro.
Bron: APS