
Vattenfall, één van de grootste energieleveranciers in Nederland, heeft zich in 2019 als frontrunner aangesloten bij het Schuldenknooppunt. Martin Neef, Head of Payments and Collections, is sinds het begin betrokken bij de implementatie en ontwikkeling van het Schuldenknooppunt. We vroegen Vattenfall om haar ervaringen met ons te delen. Over het aansluitproces, de verschillende manieren van aansluiten op het Schuldenknooppunt, de belangrijkste hobbels in het proces en over wat het Vattenfall onderaan de streep oplevert.
Waarom koos Vattenfall voor aansluiting op het Schuldenknooppunt?
Ondanks dat Vattenfall met vooruitstrevende automatiseringsprocessen werkte, zag zij direct het potentieel van het Schuldenknooppunt. Één centrale voorziening die werkt met gestandaardiseerde berichten tussen schuldeisers en schuldhulpverleners, dat klonk hen als muziek in de oren. Daarnaast wilde het bedrijf een efficiëntieslag maken én bijdragen aan een structurele oplossing voor het verbeteren van de schuldhulpverlening in Nederland. Via het Schuldenknooppunt kan Vattenfall sneller reageren op berichten van financiële hulpverleners en zo de administratieve processen efficiënter afhandelen, dat is de primaire reden om aan te sluiten.
Implementatie: Een gecoördineerd proces
De implementatie binnen Vattenfall was een stap-voor-stap proces dat door de coronapandemie en de energiecrisis enige vertraging opliep. Na de verkenning in 2019 werd de intentieverklaring getekend door Energie-Nederland, de branchevereniging voor duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Die verklaring hielp Martin om de interne organisatie mee te krijgen. Daarna vonden er sessies plaats waarin werd vastgesteld wat er daadwerkelijk nodig was voor de aansluiting op het Schuldenknooppunt. De aansluitdocumentatie vanuit het Schuldenknooppunt bleek uitstekend op orde, zo vonden ook de juristen van Vattenfall. De contracteringsfase was daardoor relatief eenvoudig en snel te realiseren.
Alle teams betrekken bij implementatie
Daarna volgde een intensief traject waarin beleidsmakers en operationele en externe teams werden betrokken om Schuldenknooppunt te integreren met SAP, het softwarepakket van Vattenfall.
Martin: “De koppeling tussen ons SAP-systeem en Schuldenknooppunt bleek de grootste uitdaging, maar was essentieel om het meeste uit onze bestaande processen te halen. Onze systemen ondersteunen ons in de wens om onze processen voortdurend te blijven verbeteren.”
Vattenfall is in Q1 2022 officieel live gegaan met de gegevensuitwisseling via het Schuldenknooppunt.
Wat levert het jullie op?
Martin Neef: “Door standaardisatie en automatisering van het schuldhulpproces met het Schuldenknooppunt kunnen dossiers sneller worden verwerkt. Dat levert bij een organisatie als de onze zeker een besparing op van tientallen procenten wanneer 80% van de dossiers via het Schuldenknooppunt loopt. Dan heb je het bij Vattenfall al gauw over bedragen van meer dan € 100.000 per jaar. Doordat we sneller en efficiënter werken, geeft dat onze mensen meer ruimte voor complexere dossiers. Hoe meer bedrijven en hulpverleners aansluiten, hoe optimaler het Schuldenknooppunt gaat werken, want bij de 80% zijn we nu nog niet.”
Omdat het voor Vattenfall belangrijk is om een positieve impact op de maatschappij te maken, is het gelukt om een hoge prioriteit aan dit project te geven. En die rol pakt Vattenfall niet alleen bij het Schuldenknooppunt, maar ook op andere plekken in de schuldenketen, zoals vroegsignalering, Msnp, convenanten etc.
Toekomstperspectief
Vattenfall blijft betrokken bij de doorontwikkeling van het Schuldenknooppunt en heeft ook meegedacht over de nieuwe modules voor budgetbeheer en bewindvoering.
Martin Neef “Vattenfall heeft nu de eerste stap gezet. Pas wanneer zowel aan de schuldeisende als aan de schuldhulpverlenende kant de kritische massa meedoet, maakt iedereen optimaal gebruik van het Schuldenknooppunt. Anders blijf je met partijen die niet zijn aangesloten handmatig werken. We hopen dat we deze ouderwetse en foutgevoelige manier van werken snel kunnen uitfaseren. Volgens ons is er geen reden om de overstap naar Het Schuldenknooppunt níet te maken.”
Bron: Schuldenknooppunt.nl