Het aantal banen van werknemers is tijdens de coronacrisis met 125 duizend gedaald. Tussen februari en eind juli verdwenen de meeste banen bij uitzendbureaus, horeca, specialistische zakelijke dienstverlening, reisbranche, beveiliging en cultuur, sport & recreatie. Ook het aantal WW-uitkeringen nam in deze sectoren toe. Toch is het verlies van banen minder groot door de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat blijkt uit cijfers die UWV vandaag publiceert.

Tussen februari en juli verdwenen de meeste banen bij uitzendbureaus (-31 duizend), specialistische zakelijke dienstverlening (-15 duizend), horeca (-12 duizend) en cultuur, sport en recreatie (-10 duizend). Blijkt uit cijfers van UWV over de ontwikkeling van de werkgelegenheid naar sector. Deze sectoren werden direct getroffen door de contactbeperkende maatregelen. Het banenverlies is vooral zichtbaar geweest in sectoren waar relatief veel mensen werken met een flexibel contract.

Ook in diverse kleinere sectoren nam het aantal banen af. In absolute getallen gaat het dan niet om grote aantallen, maar wel om een relatief sterke krimp. Zo verdwenen er ook banen in de reisbranche (-14%), beveiliging (-8%), cultuur, sport & recreatie (-7%) en de schoonmaak (-5%).

Groei in detailhandel food

Detailhandel food is de enige sector waar het aantal banen is gegroeid door de coronacrisis (+12 duizend). Door de tijdelijke sluiting van de horeca zijn consumenten meer gaan besteden in supermarkten. Het goederenvervoer en de voedingsindustrie zijn sectoren die nauwelijks zijn geraakt.

NOW-regeling beperkt baanverlies

Door de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is er veel werkgelegenheid behouden gebleven. Dit geldt bijvoorbeeld voor de luchtvaart, waar het baanverlies relatief klein is, ondanks de impact van de coronamaatregelen. In juli waren in de luchtvaart duizend banen minder dan in februari.

Sterkste stijging WW bij horeca

Mensen die hun baan verliezen, kunnen bij UWV een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen. Eind september verstrekte UWV 278.000 WW-uitkeringen, een stijging van 16 procent ten opzichte van februari. Vooral in april piekte het aantal werkloosheidsuitkeringen met 74.000 nieuwe uitkeringen. UWV publiceert vandaag ook over sectoren met een grote toename in WW-uitkeringen sinds het begin van de coronacrisis. De WW nam tijdens corona vooral toe in de horeca (+96 procent), het personenvervoer over land (+76 procent), de reisbranche (+57 procent) en de beveiliging (+51 procent).

Toekomstverwachting

Sinds 14 oktober heeft het kabinet een gedeeltelijke lockdown ingevoerd. Op 4 november zijn de maatregelen tijdelijk verder verzwaard. Hoewel er nieuwe steunmaatregelen aangekondigd zijn zal het baanverlies vermoedelijk wel verder gaan oplopen en het aantal WW-uitkeringen gaan stijgen. Voor steeds meer werknemers is het van belang om op zoek te gaan naar werk in sectoren die meer kansen bieden.

Overstappen naar andere sector

Aan welke banen zou je kunnen denken als er in je huidige sector minder werk is? In de overstapberoepenlijst geeft UWV voor 54 beroepsgroepen waar nu minder werk in is, voorbeelden van functies met een betere kans op werk. De lijst is gebaseerd op overstappen die andere mensen de afgelopen jaren gemaakt hebben en is ter inspiratie voor werkzoekenden. Enkele voorbeelden van overstapberoepen:

  • Medewerkers van een bedrijfsrestaurant zouden bijvoorbeeld kunnen denken aan een overstap naar helpende in de zorg of naar verkoopmedewerker in een bakkerij.
  • Technici van beeld en geluid uit de cultuursector zouden aan de slag kunnen in functies als elektricien, monteur zonnepanelen of ICT-helpdeskmedewerker.
  • Voor evenementenbeveiligers liggen er kansen als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of meldkamer medewerker.
  • Voor mensen uit de reisbranche liggen er kansen als medewerker klantcontact, verkoopmedewerker woninginrichting of commercieel medewerker binnendienst.Hulp bij omscholingHet overstappen naar een totaal nieuwe functie gaat niet zomaar van de één op de andere dag. Vaak is er bepaalde kennis, ervaring en een aanvullende opleiding nodig.

Voor hulp bij het vinden van een baan waar (om)scholing bij nodig is, kunnen werkzoekenden terecht bij het Leerwerkloket in 35 arbeidsmarktregio’s door het hele land. Adviseurs van het Leerwerkloket geven onafhankelijk en kosteloos loopbaan- en (om)scholingsadvies aan iedereen. Werkzoekenden met een WW-uitkering kunnen ook bij UWV terecht voor ondersteuning. In een persoonlijk gesprek bespreekt een adviseur werk van UWV samen met de werkzoekende de mogelijkheden voor het vinden van werk.

Bron: UWV