Het huidige toeslagenstelsel is zo ingewikkeld, dat het de financiële situatie van mensen juist onzekerder maakt. Dat blijkt uit beleidsonderzoek van het Ministerie van Financiën dat maandag gepubliceerd werd. Het stelsel zit volgens de onderzoekers psychologisch niet goed in elkaar, waardoor honderdduizenden Nederlanders elk jaar hun voorschotten deels terug moeten betalen.
De onderzoekers stellen dat het toeslagenstelsel niet bij de aard van mensen past. Het stelsel gaat uit van burgers die het stelsel snappen en zelf actief voorkomen dat ze te veel toeslag ontvangen. Bovendien weet een kwart van de Nederlandse huishoudens niet of ze recht hebben op toeslagen. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek van het Nibud.
Wisselende inkomsten
Ook voor de groeiende groep Nederlanders met wisselende inkomsten, zoals zzp’ers, werkt het huidige stelsel verre van ideaal. Voor hen is het extra moeilijk om in te schatten hoeveel inkomsten ze zullen hebben, waardoor zij vaak met terugvorderingen te maken krijgen.
Doordat mensen het te veel ontvangen geld vaak al uitgegeven hebben tegen de tijd dat het teruggevorderd wordt, kunnen zij in de financiële problemen komen. Het stelsel zorgt daarmee juist voor meer financiële onzekerheid, terwijl het doel ervan is om die onzekerheid weg te nemen.
Op de Nibud-website berekenuwrecht.nl kunt u zien op welke tegemoetkomingen u recht heeft.
Bron: Nibud