Gezinnen in schulden, jongeren tussen wal en schip, ouderen die eenzaam zijn, kinderen met obesitas: gemeenten staan voor een veelheid aan maatschappelijke opgaven. Veel hoop is daarbij gevestigd op preventieve aanpakken, om inwoners te helpen én om kosten te besparen.

Maar hoe komen we voorbij de mooie woorden? En tegen welke (operationele) vragen en (inhoudelijke) dilemma’s loop je aan? Om het gesprek hierover binnen en tussen gemeenten te faciliteren, brachten we het prikkelende essay ‘Tijdig en doordacht’ uit.

De waarde van preventie

Het essay is geschreven door Rienk Janssens, hij gaat in op de waarde van preventie en illustratieve voorbeelden daarvan, alsook de prijs en mogelijke perverse effecten van preventie.

Leerkringen

In het najaar van 2018 houden we diverse leerkringen over preventie. Hier stellen we vanuit de wisselende maatschappelijke opgaven en met andere partners de vraag wat een preventieve aanpak betekent voor bijvoorbeeld datagebruik, inkoop en financiering, samenwerkingsrelaties en vraagstukken rondom effectiviteit, privacy en ‘betutteling’.

Bron: VNG