Hoe staat het met de positie van de starters op de koopwoningmarkt? Zij worden over het algemeen gezien als de aanjagers van de markt. Maar vallen die starters niet vaak tussen wal en schip? Daarover ging BNR Bouwmeesters van 31 augustus. Volgens Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), hebben starters op de woningmarkt met name last van de aangescherpte loan-to-income normen, de zogeheten woonlastennormen.
“Starters hebben vaak een relatief hoge financiering nodig. Ze hebben weinig eigen middelen, ze hebben geen eigen woning, waarin zich vermogen bevindt en ze zitten vaak aan het begin van hun loopbaan, waardoor ze nog geen hoog inkomen hebben”, zegt Van Hoek. “Het is wel zo dat de betaalbaarheid van de koopwoningen aanmerkelijk verbeterd is. Dit is te danken aan de zeer lage rentestand. Hierdoor is een koopwoning financieel vaak veel aantrekkelijker geworden dan een huurwoning. Er is alleen één groot obstakel voor de starter en dat heeft te maken met de financiering.”
Aangescherpt
Volgens Van Hoek worden de financieringscondities ieder jaar door de overheid aangescherpt. “Dat is al zeven tot acht jaar op een rij gebeurd. Dat treft met name starters. Vooral alleenstaanden en paren met een individueel laag inkomen hebben heel veel moeite om aan financiering te komen. Terwijl het vaak gaat om mensen die uit een huurwoning komen en er in woonlasten juist op vooruit zouden gaan, als zij een woning zouden kopen. Maar dat staat het systeem niet toe. Belangrijk is ook om te weten dat het hier om regels van de overheid gaat. Mensen wijzen vaak naar de banken, maar de zogeheten loan-to-income, een overheidsregeling, is het grootste knelpunt voor starters. Er is een relatief grote groep die 15 tot 20 procent meer wil lenen, maar dat kan niet volgens de regels. Elke rentedaling wordt ook nog eens opgesoupeerd doordat dit direct doorwerkt in een strengere toepassing van de regels.”
Van Hoek vindt dat we ‘doorgeschoten’ zijn in het toepassen van de hypotheekregels, waardoor te veel jongeren hun droomhuis niet kunnen kopen. “Voorheen werd er altijd rekening gehouden met inkomensperspectieven, maar dat gebeurt niet meer. Dat is helemaal eruit gesloopt. Banken mogen tegenwoordig geen rekening meer houden met inkomensperspectieven van jonge mensen. En dat treft vooral starters.”
Bron: Bouwend Nederland