Recherchebureau SWB is een jong en innovatief bedrijf dat sinds 2013 incasso-activiteiten combineert met recherchewerkzaamheden. Een nieuwe ontwikkeling in de wereld van het creditmanagement, die toch al voortdurend in beweging is. Recherchebureau SWB werkt bovendien op basis van no cure no pay. Op die manier biedt het bureau iets extra’s aan haar klanten.

Recherchebureau SWB werkt met een klein, enthousiast team van vijf medewerkers en daardoor zijn de lijnen binnen de organisatie kort. Joyce Popping werkt inmiddels twee jaar bij Recherchebureau SWB. Zij is particulier onderzoeker en verantwoordelijk voor alle sales- en marketingactiviteiten. Daarnaast houdt ze zich bezig met de dagelijkse gang van zaken van het in Dronten gevestigde bedrijf.

Waar houdt Recherchebureau SWB zich zoal mee bezig?

“Onze werkzaamheden zijn heel divers. Wij houden ons bezig met incassozaken tot het opsporen van wanbetalers. Het komt regelmatig voor dat bewoners de huur niet hebben betaald en met de noorderzon vertrokken zijn. Wij kunnen elke debiteur moeiteloos traceren. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in internetoplichting en verzorgen wij ook verzuimcontroles voor bedrijven en instellingen.”

Hoe onderscheidt Recherchebureau SWB zich van concurrerende bedrijven?

“Waar de dienstverlening van andere incasso-organisaties ophoudt gaan wij een stapje verder. Wij sporen mensen op en achterhalen informatie uit diverse (openbare) bronnen. Omdat te kunnen doen is Recherchebureau SWB gecertificeerd en zijn alle medewerkers volledig gescreend. Ook hebben wij twee particulier onderzoekers in dienst. Omdat wij een recherchebureau zijn kunnen wij activiteiten uitvoeren die andere bedrijven niet uitvoeren of niet mogen uitvoeren.”

Wat maakt SWB tot een uniek bureau?

“Wij besteden veel aandacht aan de dossiers zonder kosten. Uiteraard is het voor ons van belang om van te voren goed onderzoek te doen. Wij geven elk dossier persoonlijke aandacht en daarom hebben wij veel contact met onze opdrachtgevers en zijn wij proactief.”

Hoe werkt jullie no cure no pay aanpak?

“Als wij een incassodossier ontvangen van onze opdrachtgever bekijken wij het dossier eerst inhoudelijk. Wij nemen dan contact op met de debiteur en doen zo nodig een huisbezoek. Als er geen adres van hen bekend is sporen wij ze op. Vervolgens spreken we eventueel een betalingsregeling met de debiteuren af, en wanneer dat echt niet lukt starten we een juridische procedure op. Als de rechter ons in het ongelijk stelt, zijn de kosten voor ons. Voor ons is het dan ook belangrijk dat wij vooraf goed onderzoek doen naar de verhaalbaarheid van de debiteur.  Is een debiteur in staat zijn schuld te voldoen? Kunnen wij eventueel beslag leggen op bezittingen? Als dat niet zo is overleggen wij dat met de opdrachtgever en als we geen mogelijkheid in een bepaalde zaak zien, zeggen wij dat gewoon eerlijk.”

Hoe achterhalen jullie deze (soms) toch gevoelige informatie?

“We beginnen meestal met een openbare bronnenonderzoek, dit doen wij vooral via social media. Veel gebruikers daarvan hebben hun informatie niet goed afgeschermd. Maar we gaan ook echt op pad om zaken te onderzoeken. Het komt ook wel eens voor dat wij een observatie uitvoeren. Soms huren mensen een nieuwe woning onder een andere naam, zitten tijdelijk ondergedoken of zelfs in het buitenland. We hebben een POB-vergunning van het Ministerie van Justitie en uiteraard houden wij ons aan de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus. Dit betekent dat wij niet zomaar alles kunnen doen zonder rekening te houden met de privacy.”

Wat zijn uw werkzaamheden bij Recherchebureau SWB?

“Mijn werkzaamheden bij Recherchebureau SWB zijn heel divers. Dat maakt dit werk voor mij zo aantrekkelijk. Vorig jaar heb ik mijn diploma Particulier Onderzoeker behaald. Sindsdien spoor ik wanbetalers op en onderzoek ik internetoplichting, maar ik houd me ook bezig met het klassieke incassowerk en marketing. Van alles een beetje dus, en dat maakt het voor mij zo leuk!”

Hoe ligt de verhouding tussen de incasso- en de recherchewerkzaamheden bij SWB?

“Dat is heel moeilijk te zeggen, want dat loopt in elkaar over. Klanten waarvoor wij incasso verzorgen, doen regelmatig ook een beroep op onze recherchewerkzaamheden, zoals antecedentenonderzoek van sollicitanten of opdrachtgevers.”

Stel: mijn partner gaat vreemd. Onderzoeken jullie dat ook?

“Wij bieden overspelonderzoeken aan. Maar omdat wij kort bestaan, hebben wij nog geen opdracht voor een overspelonderzoek gehad. Als iemand na een verbroken relatie samenwoont met iemand anders, kan het zo zijn dat de ex-partner geen alimentatie meer hoeft te betalen. Dat zou een reden kunnen zijn om ons in de arm te nemen. Wij houden ons ook bezig met verzuim- en uitkeringsfraude, zowel voor werkgevers als overheidsinstellingen, zoals uitkeringsinstanties, gemeenten, arbodiensten en de reclassering.”

Doen jullie ook medische beoordelingen?

Wij doen geen medische beoordeling, dit mag alleen een bedrijfsarts doen. De verzuimcontroleur signaleert en maakt afspraken. Onze verzuimgesprekken gaan over het werk en de mogelijkheden om de werkzaamheden te hervatten. Door de bezuinigingen voeren veel arbodiensten zelf geen verzuimbezoeken meer uit. Dit besteden zij uit aan derden. Het komt wel eens voor als iemand zich ziek heeft gemeld maar dat de zieke werknemer dan niet thuis is. Wij leveren graag een bijdrage aan de Wet Verbetering Poortwachter, door het terugdringen van ziekteverzuim binnen het ziekteverzuimbeleid. Wij maken ons sterk om (fraudeleus) ziekteverzuim sterk te verminderen”

Ziet u bepaalde trends in het recherchewerk?

“Wij merken wel dat wij het steeds drukker krijgen met internetoplichting en wij verwachten dat dit de komende jaren zal toenemen, dus ook de opsporing en bestrijding daarvan. Denk daarbij aan particulieren die door internetondernemers zijn bedrogen: mensen die via een webwinkel of Marktplaats iets aanbieden, maar na betaling niet leveren.”

Wat kunnen we van Recherchebureau SWB verwachten tijdens de Credit Expo op 5 november aanstaande?

“Onze directeur Erik-Paul de Jong zal een presentatie houden over onze incassoprocedure en recherchewerk. Erik-Paul is ook particulier onderzoeker en kan daar veel over vertellen. Het is voor ons de eerste keer dat we op de Credit Expo staan, dus we kijken er naar uit!”

teamSWB

Team SWB

Bron: www.creditexpo.nl