Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stelt voor dit jaar €18,7 miljoen beschikbaar voor subsidie voor financiële educatie op middelbare scholen. Onder meer om bijvoorbeeld docenten te trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken. Dit leert jongeren beter om te gaan met hun financiën. Middelbare scholen kunnen vanaf 15 april een aanvraag indienen.
Als jongeren 18 jaar worden, zijn ze voor de wet financieel zelfstandig. Bij de meeste jongeren verloopt dat goed, maar voor veel jongeren is financieel zelfstandig worden een grote uitdaging. Uit onderzoek van de BKR blijkt dat 24.000 jongeren tussen de 18-25 jaar kampt met één of meerdere betalingsproblemen. Het is daarom belangrijk dat jongeren al voor hun 18e leren hoe ze om moeten gaan met geldzaken én geldzorgen. Zowel ouders als scholen hebben hierin een rol. Steeds vaker bieden scholen financiële educatie aan. In 2023 stelde minister Schouten al € 8,6 miljoen beschikbaar voor financiële educatie voor MBO-studenten. Er kwamen toen veel aanvragen binnen.
Minister Schouten: “Als je jong bent ligt de wereld nog aan je voeten. Veel jongeren hebben grote plannen en ambities voor de toekomst. En als je volwassen wordt, moet je het ineens allemaal financieel zelf regelen. Maar alles kost geld, en geld kent ook risico’s. Iedere dag word je verleid door reclames voor beleggen in crypto of achteraf betalen. En dan is het soms best lastig om alle gevolgen te overzien. Een schuld is zo gemaakt, maar blijft je lang achtervolgen. Het is daarom belangrijk om jongeren zo vroeg mogelijk te leren over de omgang met geld.”
Subsidie voor financiële educatie en ondersteuning
Het ministerie SZW biedt op deze manier scholen de mogelijkheid op een structurele manier financiële educatie aan te bieden. Scholen kunnen voor een langere periode (ruim 3 jaar) eenmalige financiële ondersteuning aanvragen. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld docenten trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken, medewerkers aannemen of vrijstellen om te zorgen dat financiële educatie een structurele plek krijgt op school, of financiële begeleiding organiseren voor leerlingen met geldzorgen. Ook kan het geld gebruikt worden om de ouders of verzorgers te betrekken bij de financiële opvoeding van hun kinderen.
Aanvraag indienen
Een aanvraag indienen is mogelijk van 15 april t/m 10 mei 2024. Rijksbekostigde scholen ontvangen dan nog dit jaar het geld om in het nieuwe schooljaar aan de slag te gaan. Ter voorbereiding op de aanvraag worden er online informatiebijeenkomsten georganiseerd op 19 en 21 maart. Informatie over de procedure en voorwaarden is te vinden op www.geldlessen.nl/subsidie.
De subsidie is een aanvulling op bestaande initiatieven vanuit gemeenten om jongeren op school te leren over geld of te ondersteunen.
De subsidieregeling is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking met de ministeries van Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Bron: Rijksoverheid