Maximaal lenen tijdens de studie is verleidelijk. Toch doen studenten er slim aan om inkomsten en uitgaven goed op een rij zetten.

Appel voor de dorst

Gebruik de studielening niet als appel voor de dorst. Dat is het advies van het Nibud. Van de hbo- en wo-studenten heeft 36 procent een rentedragende lening bij DUO. Een derde van de lenende studenten zet dit geld opzij voor later. Dat blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015, waaraan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ING en Studenten.net meewerkten.

Voordelig

Voor studenten die niet kunnen rondkomen is een lening bij DUO de voordeligste vorm van lenen, stelt het Nibud. Het kan verleidelijk zijn om maximaal te lenen en te sparen voor later. Maar volgens het instituut voor budgetvoorlichting moeten studenten zich niet rijk rekenen met geleend geld.

Hypotheek

“De studiefinanciering is bedoeld voor de kosten die je maakt tijdens de studie”, vult Heidi van Eijk, manager Financieel fit van ING aan. “De hoogte van een studieschuld speelt een rol bij het aangaan van een hypotheek. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek. Probeer de studielening daarom beperkt te houden als je in de toekomst een huis wilt kopen. Ook is het heel goed mogelijk dat de rente tijdens de afbetalingstermijn verandert. De kosten kunnen dan opeens hoger uitvallen dan verwacht.”

Rood staan

Te weinig lenen is ook niet verstandig, benadrukt Van Eijk. “Als je de noodzakelijke uitgaven niet kunt doen, loop je het risico dat je rood komt te staan. Dat is een dure vorm van lenen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je uitgeeft en wat er elke maand binnenkomt. Als je goed inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven, weet je dat je niet te veel leent en ook niet te weinig. Dan voel je je al tijdens je studie financieel fit.”

Ruimere lening

In het nieuwe studiefinancieringsstelsel zullen studenten meer gaan lenen, denkt het Nibud. Nieuwe bachelor- en masterstudenten kunnen vanaf 1 september geen basisbeurs meer krijgen. Daarvoor in de plaats komt een leenmogelijkheid. Door de afschaffing van de basisbeurs ontstaat er per maand een gat in de begroting van ruim 100 euro voor thuiswonenden en ruim 286 euro voor uitwonenden. “Het wordt dan nog belangrijker om te weten hoeveel er inkomt en hoeveel er uitgaat”, zegt Van Eijk.

7 budgettips voor studenten

  1. Op de website Financieel Studieplan kun je je inkomsten en uitgaven berekenen. Zo krijg je beter inzicht in wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat;
  2. Als student kun je in veel gevallen zorgtoeslag aanvragen. Laat die 78 euro per maand niet liggen;
  3. In het nieuwe stelsel blijft de aanvullende beurs ook bestaan. Bekijk of je recht hebt op een aanvullende beurs;
  4. Lenen bij de DUO is goedkoper dan roodstaan. Zorg wel dat je alleen leent wat je nodig hebt;
  5. Hou er rekening mee dat je rente betaalt vanaf het moment dat je studieschuld opbouwt;
  6. Doe belastingaangifte. De kans is groot dat je nog geld terugkrijgt;
  7. Waar kun je als student op besparen? Denk aan een goedkoper telefoonabonnement (een kleinere bel- of internetbundel, of sim-only in plaats van een abonnement) en tweedehands studieboeken of boeken delen met studiegenoten.

Het Nibud geeft tips om financieel fit te worden en te blijven.

Bron: ING