Uit een nieuw rapport van bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet blijkt dat het aantal faillissementen in Nederland blijft stijgen, met tot nu toe in totaal 3.097 faillissementen in 2024. Dit aantal is bijna gelijk aan het aantal faillissementen in heel 2023. Altares Dun & Bradstreet signaleert daarnaast positieve ontwikkelingen, zoals een verbetering in het betaalgedrag van bedrijven en een toename van de handelsactiviteit in het derde kwartaal.

Aanhoudende stijging faillissementen

Het aantal faillissementen is in het derde kwartaal van 2024 verder gestegen met 1.067 faillissementen. Dit is een groei van 4,6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024 en maar liefst 31,7 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar (810). Dit markeert het achtste kwartaal op rij waarin faillissementen toenemen. In 2024 zijn er tot nu toe al 3.097 faillissementen geregistreerd, bijna evenveel als in heel 2023 (3.203). Dit cijfer (3.097) is vergelijkbaar met het aantal faillissementen in 2017, maar het risiconiveau, het risico op faillissement, blijft beheersbaar door de groei van het aantal bedrijven in Nederland.

De handel (220 faillissementen), bouwnijverheid (138) en specialistische zakelijke diensten (92) werden het zwaarst getroffen, terwijl de grootste relatieve stijgingen te zien zijn in de horeca (+0,21%), vervoer en opslag (+0,18%) en industrie (+0,14%).

Handelsactiviteit toont veerkracht

Ondanks de aanhoudende stijging van faillissementen, neemt de handelsintensiteit toe. In het derde kwartaal van 2024 was een stijging te zien van 6 procent, waardoor de index op 90,5 punten uitkwam. Dit weerspiegelt een toenemende economische activiteit, met name in sectoren zoals financiële dienstverlening (+14,53%), landbouw (+11,00%) en horeca (+10,13%). De zomermaanden zorgden daarbij voor een duidelijke impuls voor de horeca, dankzij een toename van de binnenlandse consumptie.

Verbetering in betaalgedrag

Ook is er een lichte verbetering te zien in het betaalgedrag van bedrijven. In het derde kwartaal betaalde 90,44 procent van de Nederlandse bedrijven hun facturen op tijd, wat een stijging is ten opzichte van de 88,47 procent in het tweede kwartaal. Dit toont aan dat veel bedrijven hun financiële verplichtingen nog kunnen nakomen, ondanks de toenemende druk.

Lichte krimp, maar stabiele vooruitzichten voor vierde kwartaal 2024

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de industriële productie in Nederland in augustus 2024 met 0,5 procent is gekrompen. Daarmee zet de neerwaartse trend zich voort, zij het minder sterk dan in eerdere maanden.

“Mogelijke oorzaken zijn de economische uitdagingen in Duitsland, een belangrijke handelspartner van Nederland. Deze uitdagingen kunnen de groei in de komende maanden verder onder druk zetten, al is dit nog niet volledig zichtbaar in de exportcijfers”, zegt Barry de Goeij, Senior Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet. “Toch blijven de vooruitzichten voor het vierde kwartaal van 2024 gematigd optimistisch. Ondanks achterblijvende investeringen en het risico dat de situatie in Duitsland vormt voor de export, wordt verwacht dat de Nederlandse economie stabiel blijft, zonder grote schommelingen die de groei significant zullen beïnvloeden.”

Bron: Altares Dun & Bradstreet