Voor bedrijven zijn er verschillende manieren om aan extra werkkapitaal te komen.
Eén manier, waar niet altijd aan wordt gedacht, is het laten doorlichten van de crediteurenadministratie. Want bij veel bedrijven gaat tijdens het inkoopproces ongemerkt geld verloren. Door dubbel betaalde rekeningen, niet teruggevorderde btw, gemiste betalingskortingen en andere oorzaken. Het bedrijf Transparent helpt al tien jaar bedrijven in binnen- en buitenland in hun speurtocht naar ‘weggelekt geld’. Oprichter en CEO Willem-Jeroen Stevens vertelt over de verschillende diensten van zijn bedrijf.
Wat stond je voor ogen toen je tien jaar geleden met Transparent begon?
“Ik heb een tijd in Amerika gewerkt voor een bedrijf dat Recovery Audits uitvoerde. In Nederland was daar toen nog weinig ervaring mee. In 2000 zijn we hier met een klein eigen bedrijf begonnen. We ontwikkelden zelf een softwarepakket. Uitgangspunt was dat we op den duur internationaal zouden gaan werken. En dat is ook gebeurd. Onze kantoren staan niet alleen in verschillende Europese steden, maar ook in Amerika. Momenteel zijn we bezig met een conversie van de software naar niet-westerse talen. Inderdaad, onze expansiedrang is groot, want wij zijn ervan overtuigd dat de manier waarop wij onze diensten uitvoeren uniek is.”
Welke diensten zijn dat?
“Data Mining is onze core business. We graven letterlijk in de bergen met data-sets van onze klanten en leveren dan drie diensten: Recovery Audit, Rapportage & Advies en Active Benchmarking. Voor een Recovery Audit verzamelen en analyseren we alle uitgaande betalingen van onze klanten, op zoek naar weggelekt werkkapitaal. Bijvoorbeeld dubbel betaalde rekeningen, nog te innen btw of kortingen waar geen gebruik van is gemaakt. Dus geld dat aan onze klant toebehoort, maar daar niet geboekt staat.”
Transparent werkt op basis van No-Cure No-Pay. Komt het vaak voor dat er geen geld wordt gevonden?
“Wat wij vinden gaat om promillen. Daarom is Data Mining vooral interessant voor grote bedrijven met een hoge omzet. Dan kunnen we substantiële bedragen voor ze vinden.
Een Recovery Audit is zinvol bij bedrijven van minimaal 100 á 200 miljoen omzet en zo’n 25.000 facturen per jaar. Een enkele keer vinden we weinig. Dan kost het de klant ook praktisch niets, maar omdat we altijd de drie modules uitvoeren – Recovery Audit, Rapportage & Advies en Benchmarking – krijgt het bedrijf in elk geval kostenloze analyserapporten en adviezen voor de toekomst.”
Waarom hebben grote bedrijven het advies van Transparent nodig? Hebben zij ze hun zaakjes niet op orde?
“Ja en nee. De bedrijven waar wij voor werken hebben hun boekhouding bijna altijd uitstekend op orde. Maar het heeft te maken met de enorme complexiteit van die organisaties. Veel van onze klanten zijn multinational. Stel dat zo’n bedrijf internationaal bij dezelfde leverancier goederen inkoopt. Dan wordt dat in Engeland betaald vanuit ERP-pakket A, in Nederland via ERP-pakket B en in een ander land weer via een ander pakket. Doordat wij alle inkoopgegevens van alle divisies verzamelen en de boekhoudpakketten vergelijkbaar maken, komt er zicht op het totale inkoopproces. Dat kan, in dit geval, bijvoorbeeld leiden tot een advies om eens met die leverancier te praten over zoiets als kwantumkorting.”
Naast onderzoek, analyse en advies biedt Transparent ‘Active Benchmarking’. Wat wordt hierbij bedoeld met ‘Active’?
“Onze Active Benchmarking wijkt op een aantal punten af van de meeste vormen van benchmarking, die vaak die statisch en eenmalig zijn en op basis van vragenlijsten in plaats van harde gegevens. Active Benchmarking is een interactieve tool waarmee onze klant zelf een benchmark kan samenstellen op basis van uiteenlopende, actuele, zelfgekozen parameters. Het tool levert zo dus een vergelijking op maat met andere bedrijven of tussen de eigen divisies. Die benchmark stelt onze klant in staat om zonodig nieuwe strategische keuzes te maken.”
Er zijn meer bedrijven die deze diensten leveren. Waarin onderscheidt Transparent zich?
“Een belangrijk punt waarin wij ons onderscheiden is Data Security. Alle data van onze klanten is beveiligd met RSA-Security Keys, een methodiek die onder andere ook door banken wordt gebruikt. Een aantal bedrijven doet Recovery Audits als nevenactiviteit. Zo hoorde ik over een accountantsbureau dat ook Recovery Audits aanbiedt. Dat is net zo bedenkelijk als de slager die zijn eigen vlees keurt. Voor Transparent is het core business en we doen dat onafhankelijk. Wij hanteren bovendien het zes-ogen-principe. Dat betekent dat elke dataregel die uit de rapporten komt door drie mensen wordt bekeken.
Gewoon omdat we geen stuiver willen laten liggen.”
Bron: www.creditexpo.nl