Sentenial en KPMG gaan samenwerken om bedrijven bij te staan in de overgang naar SEPA, de Single Euro Payments Area, en het optimaliseren van het betalingsverkeer na 1 februari 2014.
De invoering van SEPA is een initiatief van de Europese Commissie die ervoor moet zorgen dat het betalingsverkeer in Europa wordt geharmoniseerd en alle landen in de Eurozone van dezelfde standaarden gebruik gaan maken en moet op 1 februari 2014 zijn beslag krijgen.
“De verplichte regelgeving per 1 februari 2014 blijkt veel organisaties de nodige hoofdbrekens te bezorgen”, zegt Jaap van Beek, partner bij KPMG IT Advisory. Van Beek: “De invoering heeft niet alleen gevolgen voor de bestaande rekeningnummers, maar ook voor overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen”.
Van Beek: “Veel organisaties die sterk afhankelijk zijn van automatische incasso’s blijken echter nog geen enkele voorbereiding te hebben getroffen op de overgang. Toch biedt SEPA bedrijven aanzienlijke voordelen. Met de invoering van SEPA kunnen bedrijven binnen de Eurozone zonder extra handelingen buitenlandse betalingen en incasso’s verrichten. Dit biedt de bedrijven een aantal nieuwe kansen, zoals het centraal kunnen incasseren en betalen binnen de Eurozone. Hiermee neemt de controle over het kasgeld toe. Bovendien hebben de bedrijven minder buitenlandse rekeningen nodig, waardoor aanzienlijk op de kosten kan worden bespaard. Door de toenemende concurrentie tussen de banken zullen de tarieven van de banken naar verwachting bovendien dalen.”
Volgens Van Beek onderkennen organisaties SEPA in het algemeen onvoldoende als een strategische kans. “Het gevolg hiervan is dat de impact van het traject in het algemeen onderschat is. Gezien het feit dat de deadline nu echter snel dichterbij komt, blijken veel organisaties te kiezen voor een tijdelijk scenario of een fallback scenario, een plan B. Hiermee verwachten zij in staat te zijn de deadline nog te kunnen halen.”
Van Beek: “Om over te gaan op Europese betaalmiddelen moeten bedrijven ingrijpende aanpassingen doen aan de administratieve processen en systemen. Voor de implementatie van de SEPA-standaarden en -interfaces zijn dan ook substantiële aanpassingen nodig in de financieel-administratieve, de ERP- en de betalingssoftware. Ook moet er adequaat met leveranciers en afnemers worden gecommuniceerd over het gebruik van het International Bank Account Number (IBAN). Bedrijven kunnen hiervoor gebruikmaken van maatwerksoftware of van pakketten van IT-leveranciers. Dat Nederlandse bedrijven SEPA met name als een verplicht nummer zien, blijkt uit het feit dat een meerderheid van de bedrijven ervoor kiest om met standaardpakketten te werken als het om de software gaat.”
“KPMG heeft al veel organisaties geholpen met de invoering van SEPA en veel SEPA implementatie ervaring kunnen opdoen”, zegt Van Beek. “KPMG treedt op als onafhankelijk adviseur op het gebied van betalingsverkeer. Om goed te kunnen adviseren is kennis nodig van de oplossingen die in de markt aanwezig zijn. Door een kennissamenwerkingsverband met Sentenial aan te gaan wordt onze ervaring aangevuld met de operationele internationale ervaring van Sentenial. Sentenial levert SEPA oplossingen die live zijn sinds 2010. Vele banken en bedrijven maken gebruik van de SaaS (Software as a Service) oplossing die ervoor zorgt dat minimale inhouse ontwikkeling nodig is om SEPA compliancy te realiseren. Sentenial heeft als een van de weinige partijen in de markt ervaring met live SEPA transacties wereldwijd. Niet onbelangrijk voor organisaties nu nog een oplossing zoeken voor de migratie van de incasso’s naar SEPA.”
Bron: AllePersberichten.nl