Ondanks de pandemie is de Nederlandse bedrijfspopulatie het afgelopen kwartaal fors gegroeid. Niet alleen liggen de aantallen faillissementen en opheffingen op een laag niveau, opvallend is ook het hoge aantal starters. In totaal zijn maar liefst 81.255 nieuwe bedrijven opgericht. Doordat tegelijkertijd weinig bedrijven failliet gaan of worden opgeheven, is de bedrijfspopulatie gegroeid met 53.945 bedrijven, een stijging van maar liefst 50 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.
Dat de coronacrisis niet voor iedere ondernemer een bedreiging is, bleek vorig jaar al. In 2020 werd de helft van alle nieuwe ondernemingen opgericht toen bleek dat de coronacrisis ook na de zomer nog voort zou duren: namelijk in het derde en vierde kwartaal van 2020. Deze trend heeft zich onverminderd voortgezet in de eerste drie maanden van 2021. “Sterker nog: het is het op één na hoogste aantal van nieuw gestarte bedrijven in de afgelopen 10 jaar. Alleen in het eerste kwartaal van 2020 waren er iets meer starters”, aldus Gert van den Berg van Graydon. “Veel ondernemers hebben het nu zwaar, maar deze cijfers laten dus zien dat anderen met een nieuw bedrijf juist goed in weten te spelen op de lastige omstandigheden.”
Geen afschrikeffect
De kans op succes in crisistijd is sterk afhankelijk van de bedrijfssector. “Van een afschrikeffect als gevolg van de pandemie is in sommige sectoren totaal geen sprake”, zegt Van den Berg. In de Groot- en Detailhandel ziet Graydon bijvoorbeeld fors meer nieuw gestarte bedrijven dan een jaar eerder (+31,8%), wat te verklaren is dankzij de explosieve groei van internetverkoop. De groei in de online detailhandel floreert in kleding, maar ook in de internetverkoop van huis- en tuinartikelen, voedingsmiddelen en drogisterijartikelen en vrijetijdsartikelen ziet Graydon veel starters.
Ook in de Transport en Logistiek zijn er veel nieuwe bedrijven opgericht (+26,9%), met name op het gebied van koeriersdiensten en andere vormen van goederenvervoer, en distributiecentra.
Daarnaast steeg het aantal starters in de Industrie (+18,2%) en binnen de financiële sector (+10%) eveneens flink. In de Industrie is de groei op meerdere fronten zichtbaar. Zo zijn er veel nieuwe voedingsmiddelenproducenten opgericht, bijvoorbeeld op het gebied van koffie en thee, brood en banket en kant- en klaarmaaltijden. Maar ook de meubelproductie en imitatiesieraden laten een sterke groei zien.
De nieuw gestarte bedrijven zijn overigens klein van omvang. 79.568 nieuwe bedrijven hebben 1 of 2 tot en met 4 mensen in dienst. Verder blijkt uit de cijfers dat er vooral eenmanszaken zijn opgericht: 53.773 bedrijven zijn opgericht met deze rechtsvorm.
Faillissementen en opheffingen
Tegenover het recordaantal starters staan lage aantallen faillissementen en opheffingen. In totaal zijn in de eerste drie maanden van 2021 491 bedrijven failliet verklaard (-47,3% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar) en 26.819 bedrijven er om andere redenen mee gestopt (-41,8%). Per saldo is de Nederlandse bedrijfspopulatie met 53.945 entiteiten gegroeid. Die groei is 50 procent meer ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Van den Berg: “Ondanks deze groei van de bedrijfspopulatie, normaliter een belangrijke indicatie van een florerende economie, blijft terughoudendheid geboden. Maar het is hoopvol om te zien dat zoveel nieuwe ondernemers kansen grijpen die er ook in deze moeilijke omstandigheden toch blijken te zijn.”
Bron: Graydon