Niet eerder stapten zoveel Nederlanders over van zorgverzekeraar, veelal geprikkeld door de vele reclame campagnes op internet, radio en televisie. Er werd door de overstappers voornamelijk bespaard op aanvullende verzekeringen, de verhoging van het eigen risico of middels een collectiviteitskorting.

Net als voorgaande jaren kon er tot 1 januari worden overgestapt van zorgverzekeraar, iets wat nog nooit zo massaal werd gedaan als vorig jaar. Op basis van de laatste onderzoeken is bijna 8% van alle verzekerden overgestapt. Daarnaast heeft 22% overwogen om over te stappen. Na de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2011 stapte ieder jaar gemiddeld 4,3% over.

Uit onderzoek van Verzekeringen.com blijkt dat vooral jongeren en gezinnen actief op zoek gaan naar een goedkopere en vaak beter aansluitende zorgverzekering, veelal gecombineerd met een hoger risico. Het overstappen naar een collectieve zorgverzekering won, net als voorgaande jaren, ook aan populariteit en leverde vaak de grootste kostenbesparing op.

Ondanks het recordaantal overstappers blijft het overgrote deel trouw aan hun bestaande zorgverzekeraar. Dit komt voornamelijk doordat de verzekerden in het verleden goed zijn geholpen (27%), er weinig verschillen lijken te zijn ten opzichte van concurrenten (13%) of omdat de huidige zorgverzekering simpelweg een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft (11%).

Verzekerden welke vorig jaar, vóór 31 december, al wel hun zorgverzekering hebben opgezegd dienen voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Wijzigingen bij dezelfde zorgverzekeraar, denk aan aanvullende zorgverzekeringen, kunnen in veel gevallen nog tot 1 februari worden gemaakt.

Bron: www.verzekeringen.com