Het CPB heeft op verzoek van het CBS een raming gemaakt van het aantal huishoudens en personen onder de lage inkomensgrens in 2017 en 2018. Deze CPB Notitie (PDF, 6 pagina’s) bespreekt de gehanteerde ramingsmethodiek en de geraamde aantallen.
De ramingen zijn gemaakt met het microsimulatiemodel MIMOSI van het Centraal Planbureau (CPB, 2016). De raming is gebaseerd op de geraamde koopkrachtontwikkeling voor 2017 en 2018 in de Macro Economische Verkenning 2018 (CPB, 2017). Deze publicatie bevat een gedetailleerd overzicht van alle koopkrachtrelevante maatregelen in 2017 en 2018 (zie hoofdstuk 3.5 en de bijlage met beleidsuitgangspunten).
Publicatie “Armoede en sociale uitsluiting 2018″
Er wordt verslag gedaan van de recente ontwikkelingen op het gebied van armoede en levensomstandigheden in Nederland.
Eens in de twee jaar verzorgt het CBS op verzoek van SZW een uitgebreide rapportage (PDF, 163 pagina’s) over de ontwikkelingen in het armoederisico van huishoudens en personen in Nederland. Het risico op armoede wordt afgebakend aan de hand van de lage-inkomensgrens van het CBS. Het armoederisico wordt ook bezien in relatie tot sociale factoren zoals meedoen in de samenleving, gezondheid, de woonsituatie en slachtoffer- en daderschap van criminaliteit. Daarmee plaatst het CBS de armoedeproblematiek in een breed maatschappelijk perspectief.