De groeivooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn gematigd, zo blijkt uit de nieuwe ramingen van DNB die op 3 december zijn gepubliceerd. In 2010 komt de economische groei in Nederland uit op 1,7%. Met 1,6% in 2011 en 1,7% in 2012 stabiliseert de groei de komende jaren rond het huidige niveau.
De Nederlandse groei werd in 2010 nog sterk door tijdelijke factoren ondersteund, zoals een forse bijdrage vanuit de voorraadontwikkeling en een snel aantrekkende wereldhandel na de verre terugval tijdens de kredietcrisis. In 2011 en 2012 is de voorraadcyclus voorbij en valt de groei-impuls vanuit de wereldhandel naar een lager niveau terug. Daarvoor in de plaats levert de binnenlandse vraag juist meer ondersteuning.
Het inkomen van huishoudens groeit weer, waardoor de particuliere consumptie voorzichtig aantrekt. Huishoudens gebruiken de inkomensstijging ook deels om met extra besparingen hun financiële buffers weer aan te vullen. Tevens nemen de investeringen van bedrijven toe, omdat de afzet verder verbetert en de winstgevendheid weer in de lift zit. De omslag bij huishoudens en bedrijven verschaft het Nederlandse herstel een breder fundament. Maar door alle internationale onzekerheid is dat fundament nog altijd niet heel stevig.
Het bredere groeifundament maakt het mogelijk de overheidsfinanciën te verbeteren zonder dat het economische herstel wordt gehinderd. Het tekort loopt, mede door de consolidatieplannen, terug van 5,9% in 2010 tot 4,1% in 2011 en 3,3% in 2012. Door nu de overheidsfinanciën op orde te brengen, staat Nederland er in de toekomst sterker voor. Bij een kleinere staatsschuld heeft de overheid meer financiële armslag om toekomstige tegenslagen op te vangen en profiteert zij van een groter vertrouwen onder financiële marktpartijen, bedrijven en huishoudens.
Tegelijkertijd is het fundament nog wankel door alle neerwaartse risico’s. Het huidige herstel vindt plaats in een uitzonderlijke financieel-economische omgeving. Nooit eerder was de beleidsrente in zoveel regio’s zo laag en moest het mondiale financiële stelsel op deze schaal financieel worden ondersteund. Nooit eerder zijn de overheidsfinanciën in zoveel landen tegelijk, in zo’n korte tijd, zo sterk verslechterd. Als de crisis wereldwijd tot een verdere aantasting van de financiële buffers leidt, kan het groeitempo van de wereldeconomie lager uitkomen.
Bron: De Nederlandse Bank