De prijzen van in- en uitgevoerde goederen lagen in de eerste helft van 2024 3,8 procent (uitvoer) en 5,5 procent (invoer) lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Na grote prijsstijgingen vanaf medio 2021 dalen de prijzen sinds het tweede kwartaal van 2023 weer. Volgens de cijfers over de internationale goederenhandel op basis van grensoverschrijding zet die daling in de eerste helft van 2024 door, maar de import- en exportprijzen daalden in het tweede kwartaal al minder hard dan in het eerste kwartaal. Dat meldt het CBS.
De cijfers in dit artikel hebben een voorlopige status. Door verschillen in methode en concept van internationale handel wijken deze cijfers af van de al bestaande deflatoren internationale handel volgens eigendomsoverdracht van het CBS.
Ook de in het tweede kwartaal van 2023 ingezette daling in het handelsvolume (het aantal in- en uitgevoerde goederen) zette in het eerste kwartaal van 2024 door. De goederenuitvoer nam in volume in het tweede kwartaal van 2023 licht toe ten opzichte van een jaar eerder, de invoer liet nog een kleine daling zien. Bij de uitvoer gaat het om een volumedaling van 0,3 procent over het eerste halfjaar, het ingevoerde volume was 2,5 procent kleiner. Daarmee daalde in de eerste twee kwartalen van 2024 bij zowel de invoer als de uitvoer ook de handelswaarde (het resultaat van de volumeontwikkeling en de prijsontwikkeling van de goederen).
Export van minerale brandstoffen 19 procent goedkoper
Minerale brandstoffen fluctueren sterk in prijs en hebben veel invloed op de gemiddelde prijsontwikkelingen. Dat komt niet alleen doordat ze een hoge handelswaarde hebben, maar ook doordat prijsveranderingen doorwerken in andere producten, zoals chemische producten die veel minerale brandstoffen gebruiken in hun productieproces. Een groot deel van de prijsstijgingen in 2021 en 2022 en de prijsdaling in 2023 is dan ook te herleiden tot minerale brandstoffen. Geëxporteerde minerale brandstoffen waren in 2023 19 procent goedkoper dan een jaar eerder, chemische producten 10 procent. Ook het uitvoervolume van minerale brandstoffen nam af, dat van chemische producten nam wel toe.
De prijs van uitgevoerde machines en apparaten en voeding en dranken nam met respectievelijk 11 en 7 procent toe in 2023 maar het uitvoervolume daalde. Uitvoer van vervoermaterieel (o.a. auto’s, vrachtwagens, boten) nam in 2023 ten opzichte van 2022 toe in zowel prijs als volume, en dus ook in waarde.
Ingevoerde natuurproducten 10 procent goedkoper
Ook bij de import zijn minerale brandstoffen grotendeels verantwoordelijk voor de gemiddelde prijsdaling. De import van minerale brandstoffen en chemische producten daalde in 2023 met respectievelijk 17 en 6 procent in prijs; de volumedaling bleef beperkt. Ook de invoer van natuurproducten daalde in prijs (-10 procent) en volume, dat kwam door met name door invoer van oliën en vetten. De invoer van vervoermaterieel nam in 2023 toe in prijs (+4 procent), volume en waarde.
Bron: CBS