In de totale bouwketen is de orderportefeuille met een tiende maand toegenomen naar 7,1 maand. De bouwbedrijven en installatiebedrijven zagen opnieuw een verbetering van de werkvoorraad. De werkvoorraad van de architectenbureaus bleef na de eerdere stijging stabiel. De ingenieursbureaus lieten een lichte teruggang zien, maar verwachten een verbetering in de komende drie maanden.

Alle conjunctuurindicatoren wijzen voor de komende periode op een verdere productiegroei en banengroei bij alle schakels in de bouwketen. Bedrijven ervaren echter nu wel problemen bij het aantrekken van goed gekwalificeerd personeel. Met deze voorspoedige ontwikkelingen zal een tekort aan gekwalificeerd personeel ontstaan. Dit blijkt uit de onlangs gepresenteerde Monitor Bouwketen najaar 2016.

Ieder halfjaar publiceren de BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en UNETO-VNI de Monitor Bouwketen, die de actuele stand van zaken in de bouwkolom weergeeft. Net als een half jaar geleden, laat de monitor zien dat er sprake is van een krachtige groei, waarbij de woningbouw de motor is. In de GWW is echter nog steeds sprake van een lichte daling van de omzet. De verwachtingen ten aanzien van de omzet over de gehele linie zijn positief.

 

Installatiebedrijven ondervinden problemen bij verkrijgen personeel

 

Het aandeel bedrijven dat een groei van het personeelsbestand verwacht is bijna 12 keer zo groot als het aandeel dat een krimp verwacht. Het positieve beeld ten aanzien van de werkgelegenheid binnen de bouw wordt ook bevestigd door de vacature-indicator voor de bouw van het CBS. Uit de extra vragen van de Monitor Bouwketen komt naar voren dat een groot deel van de bedrijven het lastig vindt om goed eigen personeel te verkrijgen, waarbij vooral de installatiebedrijven problemen ervaren. Door één op de tien bedrijven wordt aangegeven dat dit de groei van de bedrijven belemmert. Uit de extra vragen blijkt ook dat ketensamenwerking steeds meer voorkomt, maar nog niet met alle schakels in de keten even sterk. Samenwerking vindt vooral plaats in multidisciplinaire bouwteams, die per project worden samengesteld.

 

Conjunctuur per sector:

 

  • Architectenbureaus – De gemiddelde orderportefeuille van nieuwe opdrachten aan
    architecten bedraagt 4,5 maanden, evenals een half jaar geleden. Ten opzichte van een jaar geleden is de orderportefeuille met 0,7 maanden gestegen. Het aandeel dat een omzettoename verwacht is afgenomen, terwijl het aandeel dat uitgaat van een omzetdaling gelijk is gebleven. Per saldo verwachten de architectenbureaus een toename van de omzet. De werkgelegenheidsverwachting is per saldo positief; 13% van de ondervraagden verwacht personeel aan te nemen, terwijl 4 procent een reductie verwacht.
  • Ingenieursbureaus – De orderportefeuille is ten opzichte van de vorige meting met 0,7 maanden afgenomen. Ten opzichte van een jaar geleden is de orderportefeuille twee tiende maand hoger. De verwachtingen voor de omzet zijn per saldo positief, waarbij meer dan de helft van de bedrijven een toename verwacht. Ook de verwachtingen voor het personeelsbestand zijn per saldo positief, en hoger dan een half jaar geleden. Geen van de ingenieursbureaus verwacht een afname van de tarieven.
  • Bouwbedrijven – De orderportefeuille is in deze sector in het afgelopen half jaar op een historisch hoog niveau gelijk gebleven. De verwachtingen van de bouwbedrijven over de omzet en werkgelegenheid is eveneens gelijk gebleven en wijst per saldo op een toename. Vier op de tien bedrijven verwachten voor de komende periode aantrekkende prijzen.
  • Installatiebedrijven – In deze sector is de orderportefeuille met vijf tiende maand toegenomen. Per saldo verwachten de bedrijven een sterkere stijging van de omzet. Het aandeel bedrijven dat een omzetdaling verwacht is verder afgenomen. De werkgelegenheidsverwachting is ten opzichte van een half jaar geleden eveneens verbeterd. Het beeld in deze sector is hiermee opnieuw gunstiger dan een half jaar geleden. Ruim een op de drie installatiebedrijven verwacht een stijging van de tarieven.

Bron: Bouwend Nederland