Veel verzekerden zijn op dit moment op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor 2018. Wil je een overstap maken naar een andere verzekeraar? Dan is het belangrijk dat je de premie netjes betaald. Met een betalingsachterstand van de zorgpremie is het namelijk niet mogelijk om te wisselen van verzekeraar.

Heb je op dit moment te maken met een betalingsachterstand? En wil je toch nog voor het einde van dit kalenderjaar een andere zorgverzekering? Dan is het zaak om je betalingsachterstand zo snel mogelijk te verhelpen. Dus uiterlijk voor 31 december. Anders wordt je niet geaccepteerd voor de nieuwe basisverzekering.

Betalingsregeling

Als je op dit moment een betalingsregeling hebt met je verzekeraar die doorloopt tot in 2018, is het tevens niet mogelijk om je verzekering op te zeggen en een nieuwe aan te vragen. Je openstaande schuld moet volledig zijn afgelost, alvorens je een andere ziektekostenverzekering kunt kiezen. Je zou daarom kunnen overwegen om je volledige schuld nog voor het einde van dit jaar helemaal af te lossen, zodat je kunt overstappen naar een zorgverzekering die goedkoper is.

Eigen risico

Met een betalingsachterstand van het eigen risico mag je wél overstappen van zorgverzekering. Let er wel op dat je deze schuld niet kunt ontlopen doordat je bent aangesloten bij een andere verzekeraar. Sterker nog, je dient het openstaande bedrag voor het eigen risico alsnog over te maken aan je oude verzekeraar, zelfs als je daar niet meer bent verzekerd.

Regeling wanbetalers

Ongeveer 300.000 Nederlanders hebben een betalingsachterstand van meer dan zes maanden bij hun zorgverzekeraar. Zij zijn aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Dit onafhankelijke orgaan incasseert achterstallige premies. Voor alle wanbetalers is er een speciale regeling, waardoor men verzekerd blijft voor basiszorg, ondanks dat er een premieachterstand bestaat. Terwijl je bent aangemeld als wanbetaler kun je dus niet overstappen en betaal je bovendien een verhoogde premie aan het CAK.

Voorkomen

Het allerbeste is het natuurlijk om betalingsproblemen te voorkomen. Verzekeraars bieden daarom vaak de mogelijkheid om het eigen risico gespreid te betalen in 10 termijnen van 38,50 euro. Blijkt aan het einde van het jaar dat je het eigen risico niet (volledig) hebt opgemaakt? Dan krijg je het teveel betaalde bedrag automatisch teruggestort.

Ook voor mensen met een beperkt inkomen zijn er verschillende regelingen om het betalen van de zorgverzekering een stukje gemakkelijker te maken.

Bron: Zorgwijzer