Het beveiligen van digitale informatiestromen staat bij de Nederlandse overheid hoog op de agenda. 30 procent van de IT-professionals, werkzaam bij de centrale en lokale overheid, noemt dit als de grootste uitdaging voor dit jaar.
Dat blijkt uit onderzoek van integratiespecialist Enable-U onder 200 respondenten uit de publieke sector. Het onderzoek is uitgevoerd in aanloop naar Enable-Universe, het congres over de toekomst van de digitale overheid. Naast beveiliging is ook het verbeteren van de digitale klantervaring een aandachtspunt. 17 procent van de respondenten vindt dit de belangrijkste uitdaging. Op de derde plek staat het beter kunnen beheersen van IT-projecten (13%).
Frank Arts, oprichter en directeur van Enable-U: “De overheid staat voor een behoorlijke uitdaging: in 2017 moet de burger volledig digitaal zaken kunnen doen met de Nederlandse overheid. Dit betekent onherroepelijk dat steeds meer waardevolle informatie via het internet gedeeld gaat worden, niet alleen richting de burger, maar ook binnen samenwerkingsketens van gemeenten, uitvoeringsorganisaties en landelijke voorzieningen. Dit moet structureel en goed beveiligd worden, aangezien het in vrijwel alle gevallen om privacygevoelige informatie gaat. Overheden doen er dus goed aan om na te denken over een generieke beveiligingsaanpak van interne en externe koppelingen tussen systemen. Gelukkig zijn er goede voorbeelden beschikbaar waardoor gemeenten niet telkens het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.”
Bron: persberichten.com