Voor het eerst in 10 jaar is het aantal huishoudens met een betalingsachterstand op de maandelijkse premie voor de zorgverzekering toegenomen. Het afgelopen jaar waren er 8000 meer wanbetalers dan in 2022. Deze huishoudens moeten een verhoogde premie betalen om hun achterstand in te halen. Schuldhulpverleners en het CAK vinden deze straf niet langer gepast. Dit schrijft het Algemeen Dagblad eerder deze week.

Huishoudens die in financiële problemen komen stoppen vaak als eerste met het betalen van de zorgpremie. Ondanks de betalingsachterstand blijven zij verzekerd van zorg. De wanbetalersregeling in de zorg houdt in dat deze huishoudens maandelijks een verhoogde premie moeten betalen tot de schuld is afgelost.

Verergering van financiële problemen

Steeds meer organisaties beschouwen de bestuursrechtelijke premie als achterhaald en zien dat de financiële prikkel geen of zelfs een negatief effect heeft. Huishoudens met financiële problemen raken hierdoor nog dieper in de problemen. Schuldhulpverleners vinden dat de boete niet meer past in de huidige tijd. Ook het CAK pleit voor het beëindigen van de wanbetalersregeling. “Wie schulden heeft, doet bovendien een groter beroep op de zorg.” Dit betekent dat het afschaffen van de boete de zorg beter betaalbaar maakt.

Bron: Credit Expo