Zoals voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland eerder al in de Telegraaf bepleitte, stelt nu het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor dat overheden aandelenbelangen nemen in kleine en middelgrote bedrijven. Dat moet voorkomen dat levensvatbare bedrijven die door corona in solvabiliteitsproblemen zijn gekomen, failliet gaan.
Economische gevolgen pandemie
Het IMF maakt in een discussiestuk voor zijn voorjaarsvergadering dezelfde analyse over de economische gevolgen van deze pandemie. Door de steunpakketten blijven banen overeind en behouden werknemers hun salaris ook als er geen werk is. Als de overheid echter niet ook met een herstelpakket komt, dreigt een golf aan golf aan faillissementen, ontslagen en wanbetalingen met grote macro-economische consequenties van een golf aan wanbetalingen en faillissementen.
IMF verwacht hoog aantal faillissementen ten gevolge van corona
Volgens het IMF staat in de ontwikkelde landen in Europa en Azië 1 op de 6 kleine en middelgrote bedrijven op omvallen. In de hardst getroffen sectoren zoals de horeca is dat zelfs 1 op de 3. Bij deze bedrijven stapelen de schulden zich zo op, dat ze straks niet meer zijn terug te betalen. Daarbij dreigt voor 18 procent van het mkb (en 40 procent in de zwaarst getroffen sectoren) dat het niet meer aan de onmiddellijke betaalverplichtingen kan voldoen. Het IMF gaat ervan uit dat het aantal faillissementen als gevolg van corona net zo hoog kan oplopen als in de jaren na de kredietcrisis, alleen nu in een korter tijdsbestek.
IMF pleit voor aandelenbelangen overheden
Om dat te voorkomen, pleit het IMF ervoor dat overheden aandelenbelangen nemen in kleine en middelgrote bedrijven, bijvoorbeeld via ‘winstparticipatieleningen’, waarbij leningen worden omgezet in claims op een deel van de toekomstige winsten. Jacco Vonhof hield begin dit jaar in een interview met de Telegraaf al een soortgelijk pleidooi. ‘Zet schulden bijvoorbeeld om in aandelenkapitaal. Dat bijvoorbeeld de overheid een tijdlang een soort gouden aandeel in de bedrijven krijgt die ze heeft gesteund’, aldus Vonhof. Hij verwees daarbij naar onder andere KLM en naar de banken ten tijde van de kredietcrisis, waar dat ook is gebeurd.
Bron: MKB