Logistiek dropshipping online ecommerce webwinkel webshop Depositphotos_2025

Nederlandse consumenten hebben in het derde kwartaal van 2024 € 7,8 miljard online uitgegeven, een groei van 5% vergeleken met vorig jaar. De toename komt door een hoger gemiddeld aankoopbedrag, het aantal online aankopen blijft stabiel op 83 miljoen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door GfK in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders en in samenwerking met PostNL en Betaalvereniging Nederland.

Diensten opnieuw drijvende kracht achter groeiende bestedingen

De groei in online bestedingen is vooral zichtbaar binnen de dienstensector, waar een stijging van 8% wordt gerealiseerd. Verzekeringen kent hierbij de grootste groei (+32%). Er zijn ook meer online aankopen van verzekeringen geregistreerd (+8%). Vooral aan schadeverzekeringen is meer uitgegeven, met name inboedel- en opstalverzekeringen. Dit is niet onverwacht, omdat we zien dat de hypothekenmarkt ook sterk groeiende is.

Ook bestedingen in de categorie Tickets voor Attracties & Evenementen (+20%) zijn toegenomen, evenals de aankopen (+5%). Marlene ten Ham, Algemeen Directeur bij Thuiswinkel.org, legt uit: “De groei in deze categorie kan worden verklaard door de drogere maanden juli en augustus vergeleken met vorig jaar. Daardoor zijn we er meer op uit geweest. Nog steeds wordt het grootste deel van de tickets online gekocht (80%), maar het valt op dat het online aandeel is afgenomen. Consumenten kochten hun tickets dus vaker fysiek in plaats van online ten opzichte van vorig jaar.”

Grote verschillen in bestedingen tussen productcategorieën

Bij de online bestedingen aan producten is een lichte groei zichtbaar (+3%), met een stijging in categorieën zoals Telecom (+23%) en DIY/Garden (+12%). De grootste daler is Media & Entertainment (-16%). Deze branche laat doorgaans een grillig patroon in de online bestedingen zien. In 2023 ging de verkoop van de PlayStation 5 erg hard, waardoor de bestedingen aan Media & Entertainment hoger lagen dan gemiddeld. In 2024 liggen de bestedingen juist weer een stuk lager, wat mogelijk te verklaren valt door een verminderde vraag naar de PlayStation 5, maar ook naar bijbehorende games en accessoires.

Cross-border online winkelen blijft groeien

Het aantal cross-border aankopen neemt toe, van 11% naar 13% van het totaal aantal online aankopen. Ook cross-border bestedingen blijven groeien, van 12% naar 14% van de totale online uitgaven. De grootste groei kwam uit categorieën Food/Nearfood, Kleding en Tickets voor Attracties & Evenementen. China blijft koploper in het aantal cross-border aankopen, 27% van de cross-border aankopen is bij Chinese webshops. Voor de bestedingen staat Duitsland op de eerste plek (23%).

Groei in aantal aankopen via smartphone

Hoewel desktop en laptop de populairste apparaten blijven voor online winkelen (met een aandeel van 49%), is het aandeel van de smartphone in online aankopen iets gegroeid, van 36% naar 37%. De groei in het aantal aankopen met de smartphone is al een aantal jaar zichtbaar, hoewel de groeisnelheid afneemt. Onder ander de categorieën Health & Beauty en Kleding stimuleren deze groei.

Figuur 1. Aandeel online aankopen per device in Q3

Lichte afname iDEAL, stijging gebruik creditcards

iDEAL blijft met 71% de meest gebruikte betaalmethode, maar het aandeel daalde licht: in Q3 2023 werd nog 73% van de online aankopen afgerekend met iDEAL. Het aandeel van iDEAL daalt zowel bij binnenlandse als bij cross-border aankopen. Het gebruik van creditcards stijgt, van 8% naar 10%. Het cross-border aandeel van PayPal en Klarna stijgt (respectievelijk van 8% naar 10% en 7% naar 9%).

Minder online aankopen in de zomer, groei verwacht in Q4

Traditioneel is het derde kwartaal, de warmste periode van het jaar in Nederland, niet het meest populaire seizoen voor online aankopen. Gemiddeld wordt slechts 22% van het jaarlijks online besteed bedrag uitgegeven in deze periode. Marlene ten Ham: “In het derde kwartaal brengen we meer tijd buiten door en winkelen we vaker fysiek dan online. Op basis van trends uit voorgaande jaren verwachten we in het vierde kwartaal, mede dankzij de feestdagen, een flinke toename in online bestedingen.”

Bron: Persberichten.com