Veel tieners die liever contant betalen dan met de pinpas vinden dat het betalen met contant geld hen helpt bij het verstandig omgaan met hun geld. Dat blijkt uit een onderzoek van DNB in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam naar het betaalgedrag van tieners.
Waarom tieners met een voorkeur voor cash hiermee het liefst betalen, verschilt per leeftijdscategorie, zo blijkt uit het onderzoek. Zo geven 12-14-jarigen het vaakst aan dat ze contant betalen makkelijk vinden en dat ze dit uit gewoonte doen. De groep van 15-17-jarigen geeft vooral aan dat betalen met biljetten en munten hen laat zien hoeveel geld zij al hebben uitgegeven, gevolgd door gemak.
Contant betalen helpt oudere tieners om grip op hun geld te houden
Tieners die net volwassen zijn geworden (18-20 jarigen) noemen het vaakst dat contant betalen hen laat zien hoeveel geld ze hebben uitgegeven en dat zij minder geld uitgeven als zij hun aankopen contant betalen dan wanneer ze deze zouden pinnen. Tieners van alle leeftijden die het liefste pinnen, doen dit omdat zij dit de makkelijkste en snelste manier van betalen vinden.
Voorkeur voor pinpas neemt toe met leeftijd
Hoe ouder tieners zijn, des te groter de kans is dat zij liever met de pinpas betalen dan met munten en biljetten, zo blijkt verder. De meeste kinderen (57%) van 12-14 jaar betalen hun aankopen in winkels, kantines, enz. graag met contant geld, 38% heeft een voorkeur voor de pinpas, en de overige 5% betaalt alleen bedragen van minder dan EUR 5 het liefst contant en hogere bedragen met de pinpas. Bij de 15-17-jarigen betaalt 35% graag alle aankopen contant en prefereert 55% de pinpas, en bij de 18-20-jarigen heeft 24% een voorkeur voor contant en 67% voor de pinpas.
Oudere tieners betalen vaker met de pinpas dan jongere tieners
De verschillen in betaalvoorkeur van tieners van verschillende leeftijden zijn terug te zien in hoe zij hun dagelijkse aankopen daadwerkelijk betalen: des te ouder zij zijn, des te vaker pakken zij de pinpas. In 2016 betaalden 12-14-jarigen 72% van hun aankopen in winkels, kantines, en dergelijke met contant geld, en 26% met de pinpas, terwijl de 18-20-jarigen 62% van hun aankopen pinden en 36% met contant geld afrekenden. Deze laatste groep betaalt vaker met de pinpas dan volwassenen van 25 jaar en ouder. Het verschil in betaalgedrag tussen jonge en oudere tieners komt deels doordat 17% van de 12-14-jarigen nog geen pinpas heeft en dus niet kan pinnen, terwijl vrijwel alle 18-20 jarigen een pinpas hebben. Wat ook een rol speelt, is dat jonge tieners andere, minder dure, producten kopen dan oudere tieners. Zo kopen oudere tieners vaker zelf hun kleding, doen ze de alledaagse boodschappen of kopen zij brandstof bij benzinestations voor hun scooter of auto. Voor alle leeftijden geldt dat het gebruik van de pinpas een stuk hoger ligt dan drie jaar geleden.
Grafiek – Gebruik contant geld en pin naar leeftijd, 2016
Bron: Betaalvereniging/DNB
Verdere verschuiving van contant naar elektronisch betalen
Hoewel jonge volwassen consumenten in het algemeen vaker pinnen dan oudere volwassen consumenten, blijken 12-17-jarigen hun aankopen nog meestal contant af te rekenen. Dat de oudste tieners vanaf 18 jaar hun aankopen vaker elektronisch betalen dan 25-plussers geeft aan dat zij voorop lopen in het gebruik van de pinpas. Dit wijst op een verdere verschuiving van contant naar elektronisch betalen in de komende jaren. Het onderzoek laat ook zien dat oudere tieners die het liefst contant betalen, dit willen omdat contant afrekenen hen helpt om met hun geld uit te komen. Mobiele apps die tieners goed zicht geven op hun uitgaven en op hoeveel geld zij nog te besteden hebben, kunnen ertoe leiden dat zij hun aankopen vaker gaan betalen met de pinpas.
Bron: DNB