Qua kwartaalcijfers herpakt het Kleinbedrijf zich in het derde kwartaal van 2021. Maar wie goed kijkt naar de balans, ziet een somberder beeld. Het veelal (te) lage ondernemersloon en de negatieve buffers laten een zorgelijke situatie voor de kleine ondernemer zien. Dit blijkt uit het vierde onderzoek van de Kleinbedrijf Index (KB-Index), waaraan meer dan 1.000 ondernemers deelnamen. De KB-Index is een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL voor ondernemers en het Kenniscentrum Digital Business & Media van de Hogeschool Utrecht. Met deze vierde rapportage is de Kleinbedrijf Index nu een jaar actief en vraagt zij met succes aandacht voor de situatie van het Kleinbedrijf.
Verbetering kwartaalcijfers
De gerealiseerde derde kwartaalcijfers laten een verbetering zien ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Hoewel de omzetindex gelijk blijft, presteren alle sectoren op of zelfs boven het omzetniveau van 2019 (pré-corona). De continuïteit verbetert zichtbaar en het aantal bedrijfssluitingen daalt van 4% naar 2,6%.
Op het eerste gezicht positief
De bovengenoemde cijfers schetsen -op het eerste gezicht- een positief beeld. Maar een groot deel van de ondernemers gebruikt (pensioen- en investering)reserves en privé spaartegoeden om in de groene cijfers te blijven. Hans Biesheuvel, voorzitter ONL legt uit; “Dit geld hebben ze gebruikt om hun schuldenpositie te verkleinen. Maar wat ik misschien nog wel schokkender vind is de geringe stijging van het ondernemersloon. Nog steeds krijgt 36% van de ondernemers een beloning ónder bijstandsniveau. De combinatie van het aflossen van schulden vanuit privé en het uitkeren van een (te) laag salaris heeft invloed op de solvabiliteit.”
In het rapport is terug te zien dat deze weerstandsindex (solvabiliteit) opnieuw verder daalt. Per eind september 2021 heeft 28% van de ondernemers een negatief eigen vermogen en dus geen buffer om tegenvallers op te vangen. Ondersteuning om deze coronacrisis financieel te kunnen overbruggen is dan ook nodig. Elwin Groenevelt, algemeen directeur bij Qredits beaamt dat; “We zien de afgelopen weken opnieuw een stijgende vraag naar ons corona-overbruggingskrediet. Daarbij blijven we ook alert op de levensvatbaarheid van een bedrijf. Soms aangeven dat het niet verstandig is om nóg meer te investeren en te lenen is voor ons ook onderdeel van sociaal kredietverstrekkerschap.”
Onbenutte regelingen
Maar ondernemers laten ook geld liggen, vult Lex van Teeffelen van de Hogeschool van Utrecht aan; “Ondernemers weten de weg niet te vinden naar fiscaal gunstige investeringen en subsidies. Hierdoor blijven ze onbenut en laten ze veel geld liggen dat ingezet kan worden voor innovaties of verduurzaming. We willen graag kijken wat er mogelijk is om hierin te ondersteunen, zodat ondernemers wél die subsidies gaan aanboren om te investeren.”
Bron: ONL