6 op de 10 Nederlandse ondernemers verwachten dat de economische crisis in 2010 ten einde is. Ruim een vijfde denkt dat dit in 2011 het geval is, terwijl 19 procent verwacht dat de economie zich pas na 2011 herstelt. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Global Economic Crisis 2009' van kredietverzekeraar Atradius onder 3.500 bedrijven in 20 landen in Europa, Amerika, Azië en Australië. Ondernemers in China en Polen zijn het meest optimistisch. Hier verwacht een kwart dat de crisis al dit jaar ten einde komt. Ierland, Spanje en België zijn het meest pessimistisch. In deze landen denkt meer dan de helft van de ondernemers dat de crisis pas in of na 2011 eindigt. In het Nederlandse bedrijfsleven is sprake van bezorgdheid over het hoge aantal faillissementen en problemen in de financiële sector.
Nederlandse ondernemers zijn wel positief over de financiële stabiliteit van hun eigen bedrijf en sector. 61 procent stelt dat de eigen branche financieel stabiel is. Bovendien verwachten ruim 8 op 10 ondernemingen dat de eigen financiële situatie nog voor het einde van dit jaar stabiliseert of zelfs verbetert.
Kredietwaardigheid afnemers vaker beoordeeld
Begin vorig jaar heeft Atradius een vergelijkbaar onderzoek – ‘The Global Credit Crisis 2008' – verricht. Hieruit bleek dat slechts 1 op de 5 Nederlandse bedrijven last had van de economische crisis. Een kwart verwachtte zelfs dat de crisis geen gevolgen zou hebben voor de economie of de groei van hun onderneming in de weg zou staan. Iets minder dan de helft verwachtte hooguit een afzwakking van de groei. In het nieuwe onderzoek, dat eind 2009 is verricht, zeggen 6 op de 10 bedrijven wel degelijk te merken dat de economische crisis impact op de business heeft. Zo benadrukt 53 procent van de Nederlandse ondernemers vaker de kredietwaardigheid van afnemers te controleren en dat de verkoop in contanten met bijna een derde is toegenomen. Ook maken ruim 4 op de 10 bedrijven vaker gebruik van incassodiensten dan vóór de economische crisis.
Bert Bruning, algemeen directeur van Atradius Nederland, is niet verbaasd over de resultaten. "Begin 2008 waren Nederlandse ondernemers nog redelijk optimistisch.
Het ging toen ook nog goed in Nederland, hoewel Atradius toen al voortekenen zag van een omslag in de economische situatie", zegt hij. "Hoewel het er nu op lijkt dat het dieptepunt van de crisis is bereikt, blijkt uit het nieuwe onderzoek dat Nederlandse bedrijven zich veel terughoudender opstellen over hun groeiverwachtingen in de komende jaren. Zo zijn de handelsactiviteiten van bedrijven in één jaar tijd fors in volume gedaald."
Weinig vertrouwen in overheid
Vorig jaar hadden Nederlandse ondernemers nog veel vertrouwen in de daadkracht van overheid en financiële instituties. Zo gingen zij er van uit dat de overheid tijdig zou ingrijpen als dat noodzakelijk was en namen zij aan dat slechts een klein aantal financiële dienstverleners in zwaar weer terecht kon komen. Dat beeld is in één jaar volledig omgeslagen. Nu verwacht een ruime meerderheid van 57 procent dat het aantal faillissementen onder kleine en middelgrote banken en financiële instellingen stijgt.
Over grote banken zijn zij optimistischer; slechts een kwart van de ondervraagden voorspelt een toename. Over overheidsinitiatieven om de economie te stimuleren, zijn Nederlandse ondernemers negatief. Slechts 15 procent stelt dat de overheid voldoende doet om de crisis te bestrijden. In 3 van de 20 landen is sprake van nog minder vertrouwen.
Voorzichtig herstel in 2010
Nu de recessie officieel achter de rug is, tekenen zich in Nederland de eerste contouren af van economisch herstel. Niettemin houdt Bruning een duidelijke slag om de arm over de economische vooruitzichten in 2010. "Het aantal faillissementen lijkt zich weliswaar te stabiliseren, maar liggen op een veel hoger niveau dan in 2008. We zijn dan ook voorzichtig optimistisch over een herstel van de Nederlandse economie in 2010."
Bron: Survey The Global Economic Crisis 2009