MKB-Nederland en VNO-NCW zien niets in een nog lagere hypothecaire leengrens (Loan-to-Value-limiet) zoals DNB, AFM en het ministerie van Financiën de Tweede Kamer adviseren.
‘Een verdere verlaging zal er toe leiden dat starters de koop van hun eerste huis met vijf tot zeven jaar moeten uitstellen. Ook dreigt een daling van de huizenprijzen, die net weer opkrabbelen’, aldus de ondernemersorganisaties.
Risico overkreditering verminderd
De afgelopen jaren is al fors ingegrepen ten aanzien van de hypothecaire leencapaciteit van Nederlandse huishoudens. Zo leidt de maatregel van verplicht aflossen ertoe dat de Loan-to-Value (LTV) in 10 jaar al tot ongeveer 80 procent kan dalen. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is het risico van overkreditering, zoals dat voor de financiële crisis bestond, is door de veranderde risicoperceptie bij consumenten zelf en bij hypotheekverstrekkers bovendien flink verminderd.
Onder water
Daarnaast brengt een verdere verlaging van de LTV risico’s met zich mee voor huishoudens die ‘onder water’ staan (waarde huis lager dan de hypotheek die er op rust). Verder ingrijpen kan namelijk leiden tot opnieuw een daling van de huizenprijzen door afname van het beschikbaar krediet en de vraag naar woningen, wat ten koste gaat van de Nederlandse economie.
Aanvullend woningmarktbeleid
MKB-Nederland en VNO-NCW delen dan ook de conclusie van het CPB dat de voordelen van een lagere LTV-limiet niet opwegen tegen de economische kosten. Aanvullend woningmarktbeleid dient, in plaats van het inperken van de LTV-limiet, zich dan ook vooral te richten op een betere werking van de woningmarkt als geheel, onder andere door een verdere ontwikkeling van het vrije segment op de huurmarkt en het stimuleren van de nieuwbouw van huurwoningen.
Bron: MKB Nederland