Hou je geldverstrekkers aan het lijntje, en niemand durft de stekker uit je bedrijf te trekken. De angst regeert dat het geld dan verdampt. Terecht of niet?
Als franchisenemer geniet je bepaalde voordelen, zoals een bekende bedrijfsnaam, promotionele activiteiten en ondersteuning bij je bedrijfsvoering. Daar staat een franchise fee tegenover. Een vooraf afgesproken bedrag als compensatie voor de geleverde diensten. Bij tegenvallende omzetten is de franchise fee logischerwijs het eerste waar franchisenemers over gaan steggelen; waarom betaal ik als ik de verwachte omzet bij lange na niet haal?
De oplossing van mevrouw Veldenaar – franchisenemer in een keten gericht op catering – was vrij rigoureus: zij betaalde gewoon maar helemaal niet meer. Met een openstaande vordering van 17.000 euro spande haar franchisegever een zaak tegen haar aan en won, maar dat mocht niet baten. De deurwaarder deed er anderhalf jaar lang alles aan om beslag te leggen op geld of goederen, maar mevrouw Veldenaar leek nul komma niks te hebben.
Exorbitant hok voor een kale kip
Voor iemand die geen rooie cent heeft, bleek mevrouw Veldenaar opmerkelijk exorbitant te leven. In tien jaar tijd versleet ze acht fraaie villa’s en landhuizen, gesitueerd op de mooiste plekken en omgeven door landgoederen. Ze huurde haar onderkomens van vermogende vastgoedeigenaren, die in het buitenland zaten.
Met deze wetenschap was haar voormalige franchisegever het leuren om geld meer dan zat en hij bood zijn vordering te koop aan. Het vorderingenloket redeneerde: waar rook is, is vuur. Als zij kan leven zoals ze doet, moet er ergens inkomen, vermogen of spaargeld zijn. Ze doken erin en beten zich vast.
Financiële detectives
Een faillissementsaanvraag is de manier om openheid van financiële zaken te krijgen en daar zijn twee zaken voor nodig: een opeisbare schuld en een steunvordering. Het vorderingenloket deed intensief research naar een steunvordering en vond er twee. Via een databureau kochten ze het lijstje met adressen waar mevrouw tijdelijk had gewoond en namen contact op met de huidige bewoners.
Of er misschien herinneringen en aanmaningen met haar naam op de mat vielen? Bij de zevende was het prijs. Zo was daar een plastisch chirurg die nog een aardig bedrag tegoed had en met plezier als steunvordering wilde dienen bij de faillissementsaanvraag. Maar ook onder haar vroegere accountants, juristen, hostingpartijen, leveranciers en ondernemers in de verschillende dorpen waar ze had gewoond, bleken zich nog schuldeisers te bevinden.
Slinkse trucjes
Inmiddels heeft mevrouw Veldenaar haar activiteiten als cateraar weer opgepakt, maar nu als BV in plaats van natuurlijk persoon. Waar ze het geld vandaan haalt om überhaupt te leven en ondernemen blijft de grote vraag. Via haar (nieuwste) zegsman, waarschijnlijk de zoveelste die zich voor haar financiële karretje heeft laten spannen, heeft ze wel gereageerd op de faillissementsaanvraag door 2000 euro op de schuld in te lossen.
Waarschijnlijk betaald door haar nieuwe metgezel. Overigens nam de beste man contact op met het vorderingenkantoor en informeerde en passant wie de steunvordering was. Waarschijnlijk in de hoop deze af te kunnen betalen, waardoor de faillissementsaanvraag in schoonheid zou sterven. Maar het door de wol geverfde vorderingenloket heeft daarin een strak beleid: steunvorderingen openbaren ze in de rechtbank en niet eerder.
Klein Griekenland
Mevrouw Veldenaar is Griekenland in het klein: alles bij elkaar lenen, hopen dat de kredietverstrekkers een eventueel faillissement willen voorkomen en dat ze daarom maar wéér over de brug komen. Maar deze faillissementsaanvraag verdwijnt niet zomaar. De betaling van 2000 euro heeft geleid tot het aanhouden (uitstellen) van de faillissementszitting. Doet ze nu op tijd een volgende betaling, dan koopt ze daarmee opnieuw uitstel, tot de hele schuld is ingelost. Mist ze een betaling? Dan gaat de zitting alsnog door en mag de curator in het financiële wespennest duiken.
In Griekenland blijft de zon wel schijnen, geld of geen geld. Maar boven de huidige villa van mevrouw Veldenaar pakken donkere wolken zich samen. De komende weken zullen uitwijzen of de storm al dan niet overwaait.
Rob de Haan is medeoprichter van Verkoopjevordering.nl. In zijn column beschrijft hij persoonlijke verhalen uit ons land tijdens de crisis. Waargebeurde ondernemersverhalen, waarin mensen en locaties onherkenbaar zijn gemaakt.
Bron: Verkoopjevordering.nl