“Het is heel raar dat de overheid bezig is met het oplossen van de schuldenproblematiek maar dat diezelfde overheid het voor jongeren geen enkel probleem vindt dat die schulden voor hun studie aangaan.” Dat zegt een woordvoerder van de NVVK in een bericht van het KRO-NCRV programma De Monitor. De NVVK ziet het aantal studenten dat een beroep doet op de schuldhulpverlening behoorlijk toenemen.

 

Volgens de NVVK kwamen er vorig jaar 3.400 studenten op de radar van de schuldhulpverlening, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Dat kan deels veroorzaakt worden door ruimere toegang tot schuldhulpverlening. Waar voorheen (ook) jongeren beschikbaar moesten zijn voor de arbeidsmarkt, en dus gedwongen werden om met een opleiding te stoppen, stimuleren sommige gemeenten het tegenwoordig juist dat zij een studie afmaken of beginnen. Dat biedt meer perspectief op de arbeidsmarkt en helpt jongeren verder.

 

Leenstelsel

 

De NVVK verwacht dat ook het nieuwe leenstelsel tot problemen kan leiden. Wanneer het maximale leenbedrag al nodig is om in het dagelijks levensonderhoud te voorzien, kunnen onverwachte calamiteiten zoals diefstal of een ziekte voor grote financiële problemen zorgen. De NVVK zou het daarom toejuichen wanneer ook de financiële kant van een studie meer aandacht krijgt en schuldhulpverleners bijvoorbeeld een spreekuur verzorgen voor studenten, zoals nu al gebeurt in Amersfoort. Daarnaast zou de overheid minder laconiek moeten zijn in het aanmoedigen om een forse studieschuld op te bouwen.

 

De Ombudsman signaleerde onlangs dat 20% van alle oud-studenten een betalingsachterstand heeft. Door eenzijdig te benadrukken dat lenen voor een studie risicoloos investeren in je toekomst is, wordt onvoldoende duidelijk dat je wel degelijk een grote financiële verplichting aangaat. Mede daarom wil de NVVK dat een studielening bij de BKR wordt geregistreerd zodat kredietverschaffers een realistisch beeld hebben van de bestedingsruimte van consumenten.

 

Uitzending

 

Ook de komende dagen zal De Monitor aandacht besteden aan de schuldenproblematiek, onder meer door een interview met NVVK-voorzitter Marco Florijn. Volgens Marco is het werkveld behoorlijk veranderd, ook door een andere opstelling van schuldeisers. De uitdaging voor de toekomst is om meer maatwerk te leveren en digitale instrumenten in te zetten om schuldtrajecten sneller te laten verlopen. Bovendien zou hij meer uitwisseling van kennis en expertise tussen schuldhulpverleners in de msnp en professionals die zich bezighouden met de wsnp toejuichen. Op zondag 28 april a.s. staat de hele uitzending van De Monitor in het teken van schulden. Tot die tijd is de redactie nog op zoek naar tips en ervaringsverhalen.

 

Zie ook: https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/schuldhulpverlening-lastig-voor-studenten-met-schulden

Bron: NVVK