Oproep aan de Tweede Kamer op dinsdag 18 juni 2013 om 13.30 uur
Maatschappelijk verantwoord incasseren kan het ontstaan van problematische schulden voorkomen en voorkomen is altijd beter dan genezen. Door mensen vroegtijdig te attenderen op de wijze waarop ze een schuldpositie opbouwen, wordt het bewustzijn vergroot en kunnen zij zelf eerder actie ondernemen. Bedrijven kunnen met eenvoudige middelen hier ook een bijdrage aan leveren. Hiermee kan in een vroegtijdig stadium overkreditering en/of het aangaan van schulden worden voorkomen en het risico van bedrijven op non betaling worden verkleind. Dit schrijft de NVI, de vereniging van gecertificeerde incassobureaus, in een petitie die vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.
De NVI wil dat de Kamerleden staatssecretaris Klijnsma vragen om het “NVI Incasso Keurmerk” officieel te erkennen. Alle NVI-leden houden zich al jaren vrijwillig aan de zware eisen van dit keurmerk. Het verplicht hen om maatschappelijk verantwoord te incasseren. Als het Incasso Keurmerk eenmaal erkend is, zal dat er sterk aan bijdragen dat schuldeisers weten waar ze moeten zijn om hun incasso niet alleen professioneel en daadkrachtig, maar ook op een maatschappelijk verantwoorde manier te laten gebeuren. In Nederland is veel geregeld rondom schulden. Zo moeten gerechtsdeurwaarders, incasso-advocaten en de schulphulpverlening allemaal aan strenge eisen voldoen. Maar, vreemd genoeg, iedereen mag zich “incasso-bureau” noemen.
“Ook het minnelijk incasseren moet aan kwaliteitscriteria voldoen”, aldus voorzitter Jet Creemers, “ om de risico’s van bedrijven te beperken en overkreditering tegen te gaan zodat consumenten minder makkelijk in een schuldenpositie belanden. Mensen met betalingsproblemen kunnen steeds verder in de knel geraken, zeker als zij geconfronteerd worden met partijen die niet de dialoog aangaan maar de druk zwaar opvoeren en de debiteur opzadelen met onnodig hogere kosten, in plaats van te helpen om de betalingsproblematiek op te lossen door bijv. het treffen van een betalingsregeling, minnelijke invordering dus”.
Bij de NVI zijn zo’n 30 incasso-ondernemingen aangesloten. Zij hebben bij elkaar zo’n 3,5 miljoen dossiers in behandeling met een totaal openstaand schuld-bedrag van zo’n € 6 miljard. Het totaal aan openstaande schulden, dus aan de economie onttrokken gelden, bedraagt een veelvoud van dit bedrag.
Bron: NVI