Net als alle andere onderdelen van onze economie worden ook banken door de inflatie en groeivooruitzichten op de proef gesteld. Het is daarom belangrijk dat De Nederlandsche Bank (DNB) constateert dat banken in Nederland er goed voor staan en ook bij economische tegenwind ruim gekapitaliseerd blijven. Dat blijkt uit het Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS). De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) neemt de aanbevelingen van DNB tot behoedzaamheid ter harte.
anken zijn zich ervan bewust dat veel van hun klanten (consumenten en bedrijven) zwaar te lijden hebben onder de aanhoudende hoge inflatie. Deze remt de economische groei door koopkrachtverliezen van huishoudens, wat kan leiden tot afname van de consumptie die de winstgevendheid van bedrijven drukt. Daar komt bij dat bedrijven de hogere energieprijs niet volledig aan hun klanten kunnen doorberekenen.
Banken benadrukken dat zij klaar staan om hun klanten terzijde te staan en te adviseren en roepen hen dan ook op zich bij problemen bij hen te melden.
Financiële instellingen worden ook geraakt door de hoge inflatie en rente. De betaalbaarheid van schulden wordt lastiger voor huishoudens en bedrijven, waardoor de kans bestaat op een toename van kredietverliezen.
De stijgende hypotheekrente en de verslechterde economische vooruitzichten vergroten de kans op lagere huizenprijzen. Voor een klein deel van de huizenbezitters kunnen de dalende huizenprijzen een risico op onderwaterstand vormen, volgens DNB.
Daarom is het goed dat het OFS laat zien dat banken goed door de coronacrisis zijn gekomen en er goed voor staan. Stresstesten laten zien dat ook bij de komend economische tegenwind banken ruim aan de wettelijke kapitaalvereisten kunnen voldoen. Nederlandse banken zijn goed gekapitaliseerd met een gemiddelde kernkapitaalratio van 16,3 procent.
Bron: NVB