De campagne ‘Word ook aflossingsblij’ heeft veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek aangezet om na te denken over hun financiële toekomst. Dat blijkt uit een evaluatie van de campagne die vandaag tijdens het hypotheken-event in Utrecht werd gepresenteerd.

De campagne heeft in totaal 9 miljoen mensen bereikt. Ook hebben 235.000 mensen zich verder verdiept in het onderwerp op de site aflossingsblij.nl. Zij zijn voor inzicht in de persoonlijke situatie doorverwezen naar de eigen hypotheekverstrekker. Banken merken in de gesprekken die zij met klanten voeren dat steeds meer mensen hebben nagedacht over de toekomstige betaalbaarheid van de hypotheek.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken is blij met de resultaten maar wijst erop dat het werk nog lang niet af is: ‘Het gros van de aflossingsvrije hypotheken loopt af tussen 2035 en 2038. Het is de ambitie van banken dat iedere klant dan zorgeloos kan blijven wonen. Dit is dus echt een kwestie van de lange adem.’

Naast de campagne hebben banken in het afgelopen jaar samen met de toezichthouders een gemeenschappelijk kader opgesteld waarmee de potentiele risico’s van klanten in kaart zijn gebracht. Op basis hiervan blijven banken de komende jaren monitoren of klanten aan het eind van de looptijd problemen krijgen met de betaalbaarheid van de hypotheek. Zo nodig worden klanten door de bank benaderd om samen de financiële toekomst in kaart te brengen.

De Nederlandse Vereniging van Banken startte op 1 oktober met de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ omdat banken het belangrijk vinden dat mensen met een aflossingsvrije hypotheek goed nadenken over hun financiële situatie aan het einde van de looptijd. Voor veel mensen geldt dat zij nu al sparen om de hypotheek terug te betalen of dat ze weten dat ze aan het einde van de looptijd voldoende inkomen hebben voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Maar er zijn ook mensen die niet sparen of waarbij het inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, onvoldoende is voor een nieuwe hypotheek. Voor deze groep geldt: Als je nu al weet dat je straks in je woning wil blijven wonen is het goed om nu maatregelen te nemen door te gaan aflossen of te gaan sparen.

Meer informatie

Bron: NVB