• Wereldwijde economie groeit in 2025 naar verwachting met 2,8 procent.
  • Bescheiden groei in eurozone met 1,2 procent in 2025.
  • Groei Nederlandse economie 1,3 procent in 2025, mede door versoepeling monetair beleid en stijging koopkracht.
  • Gezien de nieuwe termijn van Donald Trump in de VS is de onzekerheid rond deze verwachtingen zeer hoog.

Ondanks grote onzekerheden ligt de wereldeconomie nog steeds op koers voor een zachte landing, mede als gevolg van de verbeterde koopkracht naarmate de inflatie blijft dalen. De wereldwijde groei blijft bescheiden in 2025 met 2,8 procent. De Amerikaanse economie toont veerkracht dankzij een groeiend arbeidsaanbod en forse overheidsbestedingen. Daarentegen valt de groei in de eurozone lager uit (1,2 procent), mede door hoge energiekosten en afnemende vraag vanuit China. Voor Nederland wordt een groei van 1,3 procent verwacht in 2025, gedreven door versoepeling van het monetair beleid en een stijgende koopkracht, zo blijkt uit de halfjaarlijkse Economic Outlook van Atradius.

Nieuwe invoertarieven zorgen voor onzekerheid

Hoewel de vooruitzichten op korte termijn redelijk positief blijven, wacht veel landen een uitdaging door nieuwe Amerikaanse invoertarieven. Donald Trump, de aankomende Amerikaanse president, heeft tijdens zijn campagne invoertarieven van 60 procent op Chinese producten en 10 procent op andere importen voorgesteld. Atradius verwacht echter dat de daadwerkelijke verhogingen minder hoog zullen zijn en dat de effecten pas vanaf 2026 merkbaar worden.

Ondertussen is de inflatie in veel ontwikkelde markten gedaald. Atradius verwacht dat deze zachte landing doorzet, met een inflatie van rond de 2 procent in zowel de VS als de eurozone in 2025. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de centrale banken. Factoren zoals dalende grondstoffenprijzen, loongroei en verbeterde handelsketens ondersteunen deze gematigde groei.

Wereldhandel tijdelijk versneld

De groei van de internationale handel zal naar verwachting toenemen van 1,8 procent in 2024 naar 3,3 procent in 2025. Bedrijven anticiperen op de aangekondigde hogere invoertarieven en halen activiteiten naar voren. Naar verwachting zal deze handelsgroei in 2026 weer vertragen door de effecten van deze maatregelen.

Economische vooruitzichten Nederland

“In Nederland verwachten we een bbp-groei van 1,3 procent in 2025. De economie krijgt een impuls door versoepeling van het monetaire beleid, sterke loongroei en dalende inflatie, wat de consumptieve bestedingen stimuleert. Investeringen herstellen langzaam dankzij betere financieringsvoorwaarden en overheidsinvesteringen. De exportgroei blijft echter beperkt door negatieve trends in de maakindustrie en hogere Amerikaanse importtarieven,” aldus John Lorié, hoofdeconoom bij Atradius.

Hoewel de inflatie in de eurozone daalt, blijft deze in Nederland relatief hoog (4,0 procent in november). Dit is het gevolg van loongroei die de diensteninflatie verhoogt. Naar verwachting zal de inflatie in Nederland dalen naar 2,6 procent in 2025 en onder de 2 procent in 2026.

Opkomende markten blijven achter

De groei in opkomende markten wordt geraamd op 4,0 procent in 2025, wat historisch gezien matig is. Azië blijft de belangrijkste motor, hoewel de groei in China afneemt door structurele uitdagingen en laag consumentenvertrouwen.

De volledige Economic Outlook van Atradius is beschikbaar via www.atradius.nl (sectie Rapporten).

Bron: Atradius