In de bouwnijverheid is het aantal faillissementen in de eerste vier maanden van 2012 explosief gestegen.

Dit blijkt uit cijfers die faillissementsdossier.nl heeft gepubliceerd.
Ook het totale aantal bedrijven dat bankroet ging, blijft toenemen. In totaal gingen in de eerste vier maanden van dit jaar 4068 bedrijven failliet. Dat is een groei met 20 procent ten opzichte van de eerste vier maanden van 2011.

De bouw stak daar met een stijging van 37 procent tot 676 faillissementen flink bovenuit.
In april gingen binnen deze sector maar liefst 180 bedrijven over de kop. Dat is een toename van 78 procent ten opzichte van april 2011 en een dieptepunt in de afgelopen twee jaar. In 2011 leek de bouw zich nog enigszins te herstellen; 494 bedrijven legden het loodje tegen 568 in 2010.

Aanhouden crisis funest

Volgens Bouwend Nederland houdt de faillissementsgolf vooral verband met de lange duur van de crisis. “In de bouw heb je veel familiebedrijven. Die kunnen het lang uitzingen met eigen kapitaal. Maar als de orders telkens uitblijven, houdt het een keer op. Bij banken hoeven ze momenteel ook niet aan te kloppen”, weet woordvoerder Pim Nusselder van de branchevereniging.

Binnen de bouw wordt fel geconcurreerd op de prijs. Dat gaat ten koste van de winst-marges. Die zijn flinterdun, dikwijls wordt zelfs geld toegelegd. Vooral de woning- en de utiliteitsbouw gaan hieronder gebukt. Mede door veel achterstallig onderhoud ontspringen met name de grotere aannemers in de weg- en waterbouw vooralsnog de dans.

Adviseurs meegezogen

De malaise in de bouw hangt samen met de onzekerheid op de hypotheekmarkt. Daardoor kijken veel potentiële kopers de kat uit de boom. Ook makelaars, hypotheekbemiddelaars en andere financiële advieskantoren ervaren dit aan den lijve. In de eerste vier maanden van 2012 steeg het aantal huizenverkopers en financiële adviseurs dat failliet ging met ruim de helft tot 669.

Witte raaf blijft de horeca. Deze sector, die vorig jaar een recordaantal bedrijven bankroet zag gaan, beperkte het aantal faillissementen in de periode januari tot en met april ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2011 met 23 procent tot 167. Op provinciaal niveau gingen vooral in Gelderland en Utrecht aanzienlijk meer bedrijven op de fles.

 

Bron: www.faillissementsdossier.nl