De impact van schulden op de samenleving is groot, kost ons allen veel geld en veroorzaakt veel leed. De huidige schuldenproblematiek in onze maatschappij vraagt om een andere aanpak. De situatie dwingt ons allen meer dan ooit om bewust stil te staan bij onze eigen sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook de incassobranche kan hier niet meer omheen.
Incasso-ondernemingen en deurwaarders worden regelmatig gezien als veroorzaker van nog meer leed en overlast. De kosten die zij in rekening brengen, staan veelal niet in verhouding tot de oorspronkelijke vordering. De uiteindelijke schuld loopt hierdoor op en de ellende wordt alleen maar groter. Deze negatieve beeldvorming is helaas in sommige gevallen terecht. In Nederland kan vrijwel iedereen een incassobureau starten. Een controle op de betrouwbaarheid en integriteit van een incassobureau ontbreekt. Ook is er veelal geen sprake van een duurzame, sociaal verantwoorde aanpak. Naast de Wet Incasso Kosten (WIK) is er geen specifieke wet- en regelgeving van toepassing waaraan een incassobureau zich moet houden. Gerechtsdeurwaarders zijn wel gebonden aan wettelijke kaders voor de uitvoering van hun taak en ook de kosten die ze in rekening brengen zijn gereguleerd. Voor incassobureaus ontbreken deze kaders en vinden er nauwelijks tot geen controles plaats.
Doel van het keurmerk en kwaliteitseisen
Het doel van het Keurmerk SVI is om met een onafhankelijke toetsing aantoonbaar te maken dat een incasso-onderneming of incasso keten zich bewust is van haar sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hierbij spelen de belangen van de schuldeiser een grote rol, maar zeker ook de belangen van de schuldenaar. De incasseerder zal er alles aan doen om de kosten voor de schuldenaar te beperken en vooral om onnodige kosten te voorkomen.
Incasso-ondernemingen of bedrijven die over een eigen incassoafdeling beschikken kunnen het Keurmerk SVI aanvragen. Om het Keurmerk SVI te verkrijgen, moeten deze bedrijven voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Deze eisen richten zich onder andere op:
- de manier waarop schulden worden geïnd,
- de interne procedures rondom het incasseren van gelden,
- informatieverstrekking aan schuldeiser en schuldenaar,
- het gedrag richting de schuldenaar,
- gekwalificeerd en bekwaam personeel,
- het beleid en de werkwijze van de organisatie ten opzichte van haar sociale maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Voor alle eisen geldt dat het innen van schulden is gericht op het voorkomen van onnodige kosten voor zowel schuldeiser als schuldenaar.
Kenmerken SVI
Het keurmerk SVI heeft een aantal belangrijke kenmerken:
- De norm van het Keurmerk SVI is opgesteld door een onafhankelijke partij en wordt ook door deze getoetst.
- Sociale en maatschappelijke aspecten staan centraal.
- Het Keurmerk SVI sluit aan bij de steeds vaker gestelde eis van opdrachtgevers om de sociale en maatschappelijke verantwoording aantoonbaar te maken.
- Het Keurmerk SVI is een ‘levend’ keurmerk en past zich voortdurend aan, aan de ontwikkelingen in de markt en relevante wet- en regelgeving. Het is dus geen statische norm.
- Ook de opdrachtgever van de Incassodienstverlener kan in aanmerking komen voor het Keurmerk SVI. Op deze wijze bereikt het Keurmerk de volledige keten. Het Keurmerk SVI kan derhalve ook aangemerkt worden als een Ketenkeurmerk.
Organisaties die het Keurmerk SVI mogen voeren, zijn zich bewust van hun sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze organisaties handelen hiernaar en dragen het betreffende beleid aantoonbaar uit. Voor deze organisaties is het Keurmerk SVI dan ook een bewuste keuze. Kortom, ze zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen.
Meer informatie over het keurmerk kunt u vinden op: keurmerk-svi.nl
Bron: Credit Expo