Huurders met een bijstandsuitkering zijn financieel gezien meer geholpen met een verhoging van de bijstand dan met een verlaging van de huur. Dat blijkt uit berekeningen die het Nibud heeft gemaakt voor Aedes en Woonbond.

Het Nibud heeft in het rapport Ontwikkeling financiële positie kwetsbare huurders (pdf) gekeken naar alleenstaande huurders en huurders met een inkomen op en rond het bijstandsniveau. Zij vormen een kwetsbare groep omdat zij weinig ruimte hebben voor alle minimaal noodzakelijke uitgaven. Het Nibud luidde in 2019 daarover de noodklok. Naar aanleiding daarvan vroegen Aedes en Woonbond om een nadere analyse van deze huurdersgroep.

Uit de berekeningen van het Nibud blijkt dat verhoging van het inkomen voor deze huurders het meest effectief is. Een verlaging van de huur wordt in veel gevallen gedeeltelijk tenietgedaan door een lagere huurtoeslag. Er is ook gekeken naar aanpassingen in de huurtoeslag, bijvoorbeeld een verhoging van het tarief van 65 naar 75 procent. Dit heeft een relatief beperkt effect. Beide opties hebben door de systematiek van de huurtoeslag alleen effect bij een huur tussen de kwaliteitskortingsgrens en de liberalisatiegrens.

Het Nibud roept al langer om een verhoging van de bijstand. Het rapport Ontwikkeling financiële positie van kwetsbare huurders laat zien wat het effect is van een verhoging op de financiële positie van huishoudens. Daarnaast laat de analyse zien dat verschillende beleidsopties op elkaar ingrijpen. Het Nibud pleit er daarom voor om beleidsaanpassingen voor inkomensondersteuning in breed perspectief te bezien.

Bron: NIBUD