De periode voor kerst is de tijd van lijstjes en top-10 momenten. Het is ook een tijd van bezinning: wat hebben we gedaan en wat heeft het betekend?

Ook bij het Nibud staan we stil bij 2017: een jaar vol prachtige projecten en producten waar we met het hele team met veel inzet aan hebben gewerkt. Een resultaat om trots op te zijn en dat willen we dan ook graag met u delen. Bij deze dus: de Nibud Top 10!

Het is natuurlijk maar een greep uit onze werkzaamheden, maar het is een mooi, divers lijstje. De verbindende factor? Onze visie: iedereen in Nederland zijn geldzaken in balans.

Ook in 2018 gaan wij ons daar, samen met u, weer met veel energie voor inzetten.

Nieuwe tool: de WerkZorgBerekenaar

Veel mensen overwegen om meer of minder uren te gaan werken, bijvoorbeeld als er een kind op komst is. Wat betekent dat voor je portemonnee? Met de WerkZorgberekenaar kunnen mensen een beter beeld krijgen van de financiële consequenties van hun keuze. En soms is dat heel anders dan ze zelf dachten! Daarom vind ik deze tool een hele mooie aanvulling op ons aanbod.
Christa Gravemaker, online redacteur

De én-én-én aanpak in Weert

Inwoners informeren, inspireren en activeren over omgaan met geld: dat wil de gemeente Weert. Zij kozen in samenwerking met het Nibud voor een krachtige én-én-én aanpak met online geldplannen, workshops, flyers én een Geldkrant op maat vooa alle inwoners. Voor mij is deze gemeente een inspirerend voorbeeld van het multi-disciplinair aanpakken van schuldpreventie.
Anne-Mart Kuipers, adviseur communicatie

Kennisproeverij voor werkgevers

In 2017 voerden we een peiling ‘Personeel met schulden’ uit onder werkgevers, aanleiding om onze eerste Kennisproeverij voor werkgevers te organiseren. HR adviseurs en leidinggevenden kregen een voorproefje van onze workshops voor werkgevers: hoe ga ik om met medewerkers met financiële problemen? En het smaakte naar meer! In 2018 staat het dus weer op het menu.
Martine Broere, business developer opleidingen

Studiereis New York

Het Nibud organiseert jaarlijks masterclasses rondom thema ‘Het bevorderen van gezond financieel gedrag’. In 2017 bezochten we New York. Daar werden we geïnspireerd door medewerkers van Ideas42, het Behavioral Insights Team en Colombia University, maar zeker ook door elkaar. Mede door deze masterclass zijn mooie nieuwe ideeën en samenwerkingen ontstaan.
Minou van der Werf, wetenschappelijk medewerker

Congres: ‘Wat is genoeg?’

In juni keken we naar de ontwikkelingen rondom de diverse maatstaven die aangeven wat genoeg is. Kun je dat wel objectief vaststellen? Kijk je cijfermatig, of ook vanuit filosofisch of economisch oogpunt? Zo’n 150 bezoekers vanuit de financiële wereld, de overheid en de maatschappelijke dienstverlening bespiegelden deze vragen in lezingen en workshops. We kijken terug op een inspirerende en leerzame dag, waarin ik het ook heel mooi vond om te zien dat het ook een gelegenheid was voor alle bezoekers om van elkaar te leren. Ik hoop dat we in 2018 weer net zo’n mooi evenement kunnen neerzetten!
Gerjoke Wilmink, directeur

Spaaronderzoek

Het spaaronderzoek was bijzonder omdat hierin alle aspecten die bepalend zijn voor het (spaar)gedrag van mensen bij elkaar komen: wat mensen zelf kunnen doen, wat instituties voor rol hebben én wat de omgeving doet en kan betekenen. Nog steeds blijven we mensen oproepen geld opzij te leggen. Maar we denken dat er op dit gebied ook nog veel kansen voor banken en bedrijven zijn.
Anna van der Schors, sr. wetenschappelijk medewerker

Koopkrachtberekeningen Regeerakkoord

Het Nibud heeft wederom de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord op de koopkracht van huishoudens berekend. Uit de berekeningen bleek onder andere dat werkenden er in 2021 er 4 tot 6 procent op vooruit gaan, dat bijstandsgerechtigden er nauwelijks op vooruit gaan en dat gepensioneerden met een hoger inkomen erop achteruit gaan. Zoals gebruikelijk zal het Nibud jaarlijks rond Prinsjesdag en in januari de koopkrachtverandering blijven monitoren.

We presenteerden op Prinsjesdag de koopkrachtcijfers in de vorm van een handige rekentool – de Koopkrachtberekenaar – die behalve op Nibud.nl ook op een aantal grote nieuwssites stond. Wat was het bijzonder om te zien dat in 2 dagen tijd de tool ruim 550.000 keer werd ingevuld. Een bevestiging dat informatie over koopkracht voor heel veel Nederlanders relevant is!

Jasja Bos, sr. wetenschappelijk medewerker en Rita Zeelenberg, adviseur online communicatie

Bron: Nibud