Het is de week van de laatste loodjes, ook bij het Nibud. Tussen de kerstborrel en de goede wensen door worden de laatste projecten afgerond. En we zijn natuurlijk ook al erg druk met onze plannen en ambities voor 2017. Maar het is goed om niet alleen naar voren te rennen, maar ook eens stil te staan en terug te kijken.
Ook in 2016 hebben wij allerlei projecten gedaan met als doel consumenten inzicht geven in hun financiën en organisaties bewust te maken van hoe zij invloed hebben op bestedingspatronen. En die willen we graag nog eens met u delen. Daarom: de highlights van 2016 op een rijtje.
BufferBerekenaar vernieuwd
De vernieuwde Bufferberekenaar is in januari gelanceerd. Ruim 90.000 bezoekers maken gebruik van deze vernieuwde tool.
Dorian Kreetz – Productmanager Licenties & Online applicaties
Oratie Wilco van Dijk
Het Nibud heeft samen met de Universiteit Leiden een bijzondere leerstoel ingesteld: ‘Psychologische determinanten van economisch keuzegedrag’. Op vrijdag 1 april aanvaardde Prof. dr. Wilco van Dijk zijn hoogleraarsambt en sprak zijn oratie ‘Grip op mentaal budget’ uit aan de Universiteit Leiden.
Gerjoke Wilmink – Directeur
Studiereis Kopenhagen
Het Nibud organiseert jaarlijks masterclasses rondom thema ‘Het bevorderen van gezond financieel gedrag’. In 2016 ging de Nibud Masterclass naar Kopenhagen. Daar bezochten we onder meer het Mind Lab, Sille Krukow, de Copenhagen Bahavioural Economics Network en de Deense toezichthouder Finanstilsynet.
Gabriëlla Bettonville – Hoofd communicatie
Trainingen voor vrijwilligers
Het Nibud heeft voor vrijwilligersorganisaties de gratis basistraining ‘Helpen met de thuisadministratie’ ontwikkeld. Daarmee krijgt de vrijwilliger een gedegen basiskennis om aan de slag te gaan. Dit jaar hebben inmiddels ruim 500 startende vrijwilligers de training gevolgd. Het aantal trainingen voor gevorderde vrijwilligers is ook toegenomen: alle trainingen voor vrijwilligers op een rij.
Marion Weijers – Sr. Adviseur budgetvoorlichting en coaching
Digitale Geldwijzer Studenten
Na de lancering van onze prachtige Geldwijzer Studenten in 2015, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap ervoor gekozen deze Geldwijzer in het studiejaar 2016-2917 als pdf gratis beschikbaar te stellen voor studenten. Hartstikke mooi dat er zo een nog grotere groep (ouders van) studenten mee bereikt wordt!
Annemarie Koop, communicatieadviseur & persvoorlichter
Lancering geldplan Kom uit de geldzorgen!
Zo’n 150 enthousiaste vrijwilligers die hulpvragers ondersteunen in hun thuisadministratie kwamen in september naar de Geertekerk in Utrecht. Dit was de locatie van de kick-offbijeenkomst van het Geldplan ‘Kom uit de geldzorgen!’ dat vanuit het Nibud ontwikkeld is door Startpunt Geldzaken.
Brigitte ter Laak – Adviseur projectfinanciering en fondsen
Kostenscan personeel met schulden
Bijna de helft van de mensen met een schuldregeling heeft een baan. Werkgevers hebben dus veel te maken met personeel met schulden. Wat veel werkgevers niet beseffen: dit brengt ook kosten met zich mee. Daarom hebben we in 2016 de kosten van personeel met schulden in kaart gebracht en omgezet naar een tool: Kostenscan personeel met schulden. Hiermee willen we werkgevers activeren om een rol van betekenis te spelen voor hun werknemers met financiële problemen. De interventies die het Nibud aanbiedt zijn in 2016 geactualiseerd en uitgebreid met een gratis helpdesk voor werkgevers.
Martine Broere – Business developer opleidingen
Zorghuishoudens in Apeldoorn
Zelfstandig wonen en extra zorgkosten hebben, daarvoor staan steeds vaker verstandelijk beperkte mensen. Wat zijn dan die kosten en op welke manier ziet dan de begroting er uit. De gemeente Apeldoorn vroeg zich dat af. Vervolgens hebben wij onze referentiecijfers over wonen en minima gekoppeld aan de kennis uit interviews onder de doelgroep gedaan door Zorgbelang Gelderland. Waarmee de gemeente veel duidelijke maatwerk voor hun cliënten kon leveren.
Sanne Lamers – Sr. Wetenschappelijk medewerker
Startpunt Geldzaken
Inmiddels hebben zich meer dan 100 gemeenten aangesloten bij Startpunt Geldzaken van het Nibud. Steeds meer gemeenten richten zich op het voorkomen van financiële problemen bij haar inwoners. Startpunt Geldzaken speelt inmiddels voor veel gemeenten hier in een voorname rol.
Chris Schwencke – Startpunt Geldzaken
Nibud-vuistregels: Check, Plan, Spaar
Uit Nibud- onderzoek (Kans op financiële problemen) blijkt dat mensen die een geordende administratie hebben, regelmatig hun afschriften checken en spaargeld hebben minder kans hebben om ernstige financiële problemen te krijgen. Het Nibud heeft een e-mailcoachingsprogramma ontwikkeld waarin mensen worden begeleid naar financieel gezond gedrag. In drie maanden tijd krijgen mensen per sms en e-mail tips en trucs om de Vuistregels Check, Plan, Spaar onder de knie te krijgen. Ook hebben we bijbehorende stappenplannen en filmpjes gemaakt om mensen te ondersteunen bij het planmatig omgaan met hun geld.
Gabriëlla Bettonville – Hoofd communicatie en woordvoerder
De én-én-én aanpak in Weert
Inwoners informeren, inspireren en activeren over omgaan met geld: dat wil de gemeente Weert. Daarom heeft zij het Nibud in de arm genomen om hier gezamenlijk krachtig en professioneel mee aan de slag te gaan. Hoe? De gemeente Weert maakt gebruik van de én-én-én aanpak!
Anne-Mart Kuipers – Adviseur communicatie
Financiële opvoeding in de Kuip
We hebben dit jaar een leerdoelenspel gemaakt, in samenwerking met Feyenoord en ASR is dat spel ontwikkelt naar een voetbal-leerdoelenspel. Dat werd in november gespeeld met 70 ouders in de Kuip in Rotterdam, een groot succes! Van de ouders kregen we veel positieve reacties en zelf vonden we het ook hartstikke leuk.
Gea Schonewille – Wetenschappelijk medewerker
Betaalbaar wonen
Het Nibud wordt door tal van partijen gezien als dé onafhankelijke expert op het gebied van betaalbaarheid voor huishoudens. Dit jaar zijn we op tal van manieren betrokken geweest om de betaalbaarheid van wonen te verbeteren.
Marcel Warnaar – Sr. Wetenschappelijk medewerker
Onderzoek gedragsinterventies
Het Nibud is met behulp van Delta Lloyd Foundation een onderzoek gestart waarbij wordt gekeken welke gedragsinterventies het meest effectief zijn om in te zetten om mensen uit de schulden te helpen en te houden. Met de uitkomsten verwachten we kennis in handen te hebben die beleidsmakers kunnen gebruiken om mensen in de schulden beter te begeleiden en te motiveren naar financieel zelfredzaam gedrag.
Minou van der Werf – wetenschappelijk medewerker
Bron: Nibud