De maand april staat bij het Vara-programma Kassa in het teken van budgetteren, met aandacht voor ons uitgavenpatroon en mogelijkheden om te besparen. Het Nibud werkt mee aan deze maand door het aanbieden van informatie, tools en tips.
Het Nibud ziet dat mensen van nature erg optimistisch zijn en zij schatten doorgaans hun inkomsten hoger en uitgaven lager in. Deze maand kan door consumenten daarom goed worden gebruikt om een realistisch beeld van je inkomsten en uitgaven te krijgen, waardoor je niet meer wordt overvallen door onverwachte rekeningen en meer grip krijgt op je geld en daardoor meer rust in je hoofd.
Meedoen met Kassa
Mensen kunnen zelf ook meedoen aan deze ‘Maand van het Budget’ door zich aan te melden bij de Kassa-facebookgroep ‘De Maand Van’. Hier kunt u onder andere ervaringen, filmpjes, tips en meer delen. In het dossier van Kassa vindt u de spelregels, artikelen, video’s en alles uit de uitzending.
- Naar het dossier De Maand van het Budget
De Spelregels van het Nibud voor deze maand
- Check wekelijks je saldo en je uitgaven, je ziet waar je geld blijft, en kunt tijdig actie ondernemen als er iets niet klopt.
- Maak je onbewuste uitgaven helder! Schrijf iedere dag je kleine, tussendoor, uitgaven op (dagboek, notities op je telefoon, in je agenda). Denk aan de koffie op het station. Dit soort uitgaven worden ook wel ‘geldlekkers’ genoemd, zonder dat je het door hebt, lekt je geld weg. Door je hier bewust van te worden, geef je vanzelf minder uit.
- Vul het Nibud Persoonlijk Budgetadvies in (eerlijk). Deze tool is een handig en compleet hulpmiddel om snel inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Wat geef je iedere maand uit? En is dat veel of weinig, vergeleken met anderen? Waar geeft je veel geld aan uit?
- Bepaal waar je deze maand minder aan wilt uitgeven. Maak je eigen bespaarplan.
- Bepaal een maximaal week bedrag voor de boodschappen, en schrijf iedere zondag op hoeveel geld er naar de boodschappen is gegaan, lukt het weekbedrag?
- Geef jezelf wekelijks een vast maximaal bedrag voor extraatjes en leuke dingen, zoals de lunch op kantoor, tussendoortjes bij benzinepomp en uitgaan. Check 1 x per week of je meer of minder hebt uitgegeven.
- Maak deze maand een jaarlijkse check up. Planmatig omgaan met geld helpt om financiële problemen te voorkomen. Een Nibud-vuistregel is daarom om jaarlijks een overzicht van je inkomsten en uitgaven te maken. We noemen dat ook wel een begroting.
- Check de vaste lasten, hoeveel betaal je aan verzekeringen, telefoon, gas water en licht en kijk waarop je kunt bezuinigen, en zoek goedkopere aanbieders. Mensen die regelmatig hun vaste lasten checken houden meestal meer geld over dan mensen die daar nooit naar omkijken.
- Bepaal een maandelijks bedrag om opzij te leggen (Het Nibud adviseert minimaal 10% van je inkomen apart te leggen), en gebruik dit bedrag voor het vervangen en onderhoud van noodzakelijke spullen in je huis. Laat dit bedrag maandelijks automatisch op de spaarrekening zetten.
- Maak de financiële administratie op orde: Welke rekeningen komen digitaal binnen, welke rekeningen worden automatisch en wanneer afgeschreven? Wanneer verloopt welke abonnement? Zie ook : een administratie inrichten.
- Neem deze maand samen met uw partner de (gezamenlijke) administratie door. Bespreek waar u de wachtwoorden voor gemeenschappelijke zaken kunt terugvinden.
- Doe de belastingaangifte vóór 1 mei. Doordat het meeste al is ingevuld door de Belastingdienst, kun je heel snel bepalen of het voor u zinvol is om aangifte te doen. Ben je het verplicht? Doe het dan vóór 1 mei, anders krijg je een boete.
- Bepaal uw financiële buffer: De wasmachine begeeft het of de apk-keuring van uw auto valt duurder uit dan u dacht. Dergelijke uitgaven komen meestal onverwacht en kunnen iedereen overkomen. Dan is het fijn als u een financiële reserve heeft. Met de Nibud BufferBerekenaar kunt u berekenen hoeveel in uw geval zinvol is om apart te hebben.
Bron: Nibud