Onnodige angst maakt hypotheekbezitter passief.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maakt het makkelijker voor huiseigenaren om inzicht in hun hypotheeksituatie te krijgen. Het Nibud merkt dat veel hypotheekbezitters zich niet in de hypotheek verdiepen omdat ze denken niet genoeg kennis te hebben en niet weten waar te beginnen. Toch is de vraag om meer informatie over dit onderwerp nu groter dan ooit, merkt het Nibud aan vragen van eigen woningbezitters. Daarom komt het Nibud met het boek ‘Mijn hypotheek. Hoe nu, hoe verder?’. Daarin brengt de hypotheekbezitter zijn eigen situatie in kaart met behulp van voorbeelden en invulschema’s. Hij krijgt uitleg over de consequenties van de gekozen hypotheekvorm, hoe de hypotheek in zijn financiële situatie past en welke stappen hij kan ondernemen om zijn financiële situatie te verbeteren, als dat nodig is.
Mijn hypotheek. Hoe nu, hoe verder?
Door alle commotie rondom de dalende huizenprijzen en het beperken van de hypotheekrenteaftrek, realiseren veel hypotheekbezitters zich dat zij misschien iets met hun hypotheek zouden moeten. Het Nibud wil de hypotheekbezitter helpen bij het bepalen of en wat hij zou kunnen doen. Hypotheekbezitters kunnen vaak zelf iets doen om hun situatie te verbeteren, maar dan moeten ze wel actie ondernemen. Mijn hypotheek, Hoe nu, hoe verder? geeft de hypotheekbezitter inzicht in de financiële situatie rondom de hypotheek en zijn huis. Het biedt praktische informatie waarmee de hypotheekbezitter zelf kan beoordelen óf hij een probleem heeft en welke oplossingsrichtingen voor hem open staan. Alle bekende situaties komen aan bod. Beleggingshypotheken die niet opbrengen wat er van was verwacht, aflossingsvrije hypotheken, terwijl het huis minder waard wordt, en hypotheken die uit verschillende componenten bestaan met verschillende rentetarieven en voorwaarden.
Tijdig actie ondernemen
Steeds meer huishoudens hebben volgens BKR moeite met het betalen van hun hypotheek. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim een kwart van de huishoudens met een eigen woning ‘onder water staat’. Dat betekent dat de waarde van de woning lager is dan de fiscale hypotheekschuld. De helft van deze huiseigenaren is jonger dan 40 jaar. Dit hoeft niet tot acute problemen te leiden, maar betekent wel een risico bij een verhuizing, werkloosheid of scheiding. Het Nibud spoort met het boek Mijn hypotheek. Hoe nu, hoe verder de consument aan de risico’s rondom zijn hypotheek in kaart te brengen. Daarnaast roept het Nibud banken en andere hypotheekverstrekkers op de dialoog met hun klant op dit onderwerp nog meer te zoeken. Op die manier kan er tijdig actie worden ondernomen en een passende oplossing worden gezocht. Hoe eerder, hoe goedkoper doorgaans. Er worden verschillende oplossingen behandeld zoals het verhogen van het inkomen, het verlagen van de uitgaven, sparen, aflossen, vermogensoverdracht en het kiezen voor een andere hypotheekvorm.
Nibud & Hypsotech
Het Nibud heeft dit boek samen Hypsotech Management Consultancy geschreven. Hypsotech is een onafhankelijk adviesbureau in de hypotheekbranche. Zij adviseren hypotheekadviseurs over alle ontwikkelingen op hypothekengebied. Voor het Nibud een ideale partner, omdat Hypsotech een goed beeld heeft van de diverse vragen die de adviseur van de consument krijgt en weet welke kennis noodzakelijk is bij het aanpassen van een hypotheek. Hierdoor kon er een praktisch boek worden geschreven met inzichten uit de vraag- en aanbodzijde. Het boek neemt de hypotheekbezitter stapsgewijs mee om alle benodigde informatie over zijn financiële situatie en hypotheek te verzamelen. Door een gedegen voorbereiding en beter inzicht in de eigen situatie wordt de hypotheekbezitter een beter geïnformeerde gesprekspartner van de hypotheekadviseur.
Bron: Nibud