Voor zzp’ers is er nu een online stappenplan waarmee zij systematisch en doelgericht hun geldzaken in beeld kunnen brengen: geldplan ZZP. Daarmee kunnen zij zien welke risico’s er zijn, hun kans op succes vergroten en die op financiële problemen juist verkleinen. Het Nibud/Startpunt Geldzaken lanceert dit geldplan morgen op de Praktijkdag ZZP die het Nibud en de gemeente Utrecht samen organiseren.
Nederland telt ruim 1,1 miljoen zzp’ers (CBS, 2018). Van timmerman tot consultant en van interim directeur tot verzorgende: elke gemeente telt een flink aantal zelfstandigen zonder personeel. Een groep werkenden waarop de gemeente nauwelijks zicht heeft en die slecht bereikt wordt. Terwijl hun wisselende inkomsten en vaste uitgaven hen kwetsbaar maken. Ze lopen daarmee het risico problematische schulden te ontwikkelen.
Online stappen leiden vanzelf naar actieplan
In het geldplan ZZP beantwoordt de zzp’er in 5 tot 10 minuten vragen over zijn onderneming, leefsituatie, administratie, inkomenssituatie en reserves. Op basis daarvan ziet hij welke financiële risico’s hij loopt en welke acties hij kan ondernemen. Zo voorkomt hij problemen en vergroot hij zijn kans op succes.
Voor en door de praktijk
Voor het geldplan ZZP hebben diverse partijen die zich bezighouden met zzp’ers, hun expertise ingebracht. Het betreft: Zuidweg & Partners ZZP Nederland, Platform Zelfstandige Ondernemers, Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf, FNV Zelfstandigen, Kamer van Koophandel, Over Rood, de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam, het Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam en Wijzer in geldzaken. Het geldplan is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Instituut Gak.
Startpunt Geldzaken
Het geldplan ZZP is onderdeel van Startpunt Geldzaken van het Nibud; het is het achtste online geldplan. De online geldplannen helpen huishoudens stap voor stap de eigen geldzaken in balans te krijgen en te houden. Er zijn geldplannen voor huishoudens in verschillende omstandigheden. Startpunt Geldzaken is een samenwerkingsverband van het Nibud, Vereniging Eigen Huis (VEH), de beleggersvereniging VEB en de Stichting Certificering FFP. Zij bundelen hun kennis op de gebieden van Budgetteren & besparen, Huis & hypotheek, Sparen & beleggen, Pensioenen & fiscaliteit.
Bron: NIbud